BREAKING NEWSEvenimentNationalRecomandate

OPINIE. Umilirea și distrugerea carierelor în rândul polițiștilor: cazul Mihai Rus și denunțătorul

Pornind de la măsura reținerii șefului IPJ Cluj, Mihai Rus, aceasta nu este justificată, raportat la gravitatea faptei. Avem fapte cu recidivă la unii suspecți/inculpați care nu stau nici măcar o oră după gratii. Scopul reținerii pentru 24 de ore nu este justificat.

Nu este vorba despre o infracțiune flagrantă, iar procurorul știe că nu îi va fi admisă o eventuală propunere de arestare preventivă. Ce a urmărit, totuși, cu această reținere? Umilirea lui Mihai Rus ca om și distrugerea carierei sale. Azi, a primit control judiciar dacă vorbim doar despre fapta din trafic.

Procurorul Mihai Birtoc: un istoric de controverse

Procurorul DNA din dosar este Mihai Birtoc, același care l-a „decapitat” și pe Mircea Rus (fostul șef IPJ Cluj, achitat între timp). Pe aceeași rețetă: reținere de 24 de ore, defilare în fața camerelor ca cel mai mare infractor. Într-un final, Mircea Rus s-a ales cu viața și cariera distruse. Toate acuzațiile s-au dovedit a fi nefondate, iar fostul șef al IPJ este acum curat. Birtoc este căsătorit cu fosta iubită a lui Adrian Făgădar, nepotul interlopului Ochiul Mare. Făgădar a fost implicat în trafic de droguri.

Situația lui Țoc Sebastian și planul împotriva lui Rotaru

În 2019 sau 2020, a fost încadrat direct ca polițist pe motocicletă Țoc Sebastian. În 29 aprilie, el nu a ieșit în patrulare cu motocicleta, ci pe echipaj cu Pașca și Mureșan. Țoc a fost cel care s-a dus la mașina inspectorului-șef după ce aceasta a fost oprită. Inspectorul-șef a vorbit cu Rotaru să vadă ce e de făcut pentru a nu rămâne fără permis.

Astfel, Rotaru a vorbit cu echipajul de poliție să întocmească un proces-verbal din care să reiasă că mașina cu numerele respective nu a oprit la semnalul agenților. Ulterior, serviciul rutier urma să trimită către proprietarul mașinii o notificare prin care acesta trebuia să spună cine a fost la volan în ziua și ora respectivă.

Denunțul și consecințele sale

S-au creat povești printre polițiști referitor la acest aspect, iar informația că Rus a fost oprit în condițiile de mai sus a ajuns la unul dintre șefii lui Țoc.

Acest șefuț speră să ajungă de la biroul rutier șef la serviciul rutier. Astfel, influențat de alt coleg și prieten, au conceput planul de a-l da jos pe Rotaru.

Șefuțul de care vorbesc l-a determinat pe Țoc să meargă la DNA și să depună denunțul împotriva celor implicați. De unde știm că Țoc e denunțător? El a fost la momentul comiterii faptelor și el trebuia pus sub acuzare, dar nu a fost aşa. Dacă denunți faptele, nu ești acuzat de ele, chiar dacă ai fost părtaș.

Jocurile de culise și consecințele pentru Mihai Rus

Jocurile de culise nu se opresc aici. În Mihai Rus s-a dat pentru a putea fi acuzat, umilit, pus la dispoziție pentru a se elibera postul de inspector-șef. Cine e în cărți acum? Un fost adjunct care și-a dorit dintotdeauna conducerea inspectoratului, dar a ajuns să fie detașat într-un județ vecin.

Concluzii: O faptă minoră cu repercusiuni majore

Cert este că pentru o faptă atât de ușoară a fost distrusă viața și cariera actualului inspector-șef. Prin reținere, prin expunerea sa atât de extinsă, s-a dorit eliberarea postului de inspector-șef cât mai repede. Iar Birtoc pare că asta face, „decapitează” oameni pentru fapte extrem de minore, care nu afectează pe absolut nimeni. Marile dosare de corupție nu sunt cercetate de DNA Cluj, ci doar chestii minore.

Mai nou, DNA Cluj pare că este în slujba unor interese la „decapitări”, în timp ce de „peștii mari” nu se ocupă.

Reținerea lui Mihai Rus a stârnit indignare în toate structurile Poliției Române, de la cele care acționează la vedere, ori ba. Mihai vine dintr-o zonă unde se lucrează curat și este cunoscut ca fiind extrem de conștiincios și de bună-credință în tot ce face. A-l portretiza într-un anume fel are scopul clar de a-l elimina.

Ceea ce se va și întâmpla. Dosarul nu va avea nicio finalitate, faptele sunt banale. Cel mai probabil, va exista clasare în dosar, iar în cel mai rău caz, o renunțare la urmărirea penală. De condamnare nu poate fi vorba aici. Iar procurorul cunoaște aceste aspecte și, cu toate astea, nu s-a dat în spate din a-l executa printr-un mod de operare tras la indigo cu celălalt Rus.

Același procuror Birtoc ar fi fost cel care s-a ocupat și de cazul fostului rector al UMF Cluj-Napoca, Marius Bojiță, acuzat împreună cu mai multe cadre didactice de abuz în serviciu. Instanța a dispus, în final, achitarea tuturor celor implicați.

Mircea SIME, ClujLive.ro.

Te-ar putea interesa si

FOTO, VIDEO: Accident rutier pe bd. Republicii. Doi pietoni loviţi de un taximetru pe trecere. Al treilea pieton s-a salvat la timp (ACTUALIZARE)

Redactie

SIGHETU MARMAŢIEI: S-a chinuit timp de 8 minute să iasă din parcare, a avariat o altă mașină, apoi a fugit

Redactie

FOTO – Șomcuta Mare: Primăria a ecologizat zona de pe Calea Mireșului unde a depozitat gunoaie provizoriu

Vasile Dale

1 mesaj

mo iunie 18, 2024 at 11:00 pm

asta e articol ce se vrea a fi luat in serios? inteleg lupta pentru conducere, insa in acelasi timp vorbim de fapte care de obicei starnesc indignare pe buna dreptate si anima zicala „corb la corb nu scoate ochii” „legea e pentru fraieri” etc.
„Mihai vine dintr-o zonă unde se lucrează curat și este cunoscut ca fiind extrem de conștiincios și de bună-credință în tot ce face” constiincios in ascunderea urmelor? in denaturarea realitatii? stai parcat boss

„Cert este că pentru o faptă atât de ușoară a fost distrusă viața și cariera actualului inspector-șef” – asta trebuie sa fie mustrarea lui de constiinta, asa cum Chereches a ajuns la parnaie pentru 30k roni parca, desi avea bani destui pentru cateva generatii..

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.