În data de 2 iulie 2024 a avut loc pronunțarea Judecătoriei Sighetu Marmației în procesul civil intentat de către jurnalistul și consilierul local Nicolae Iuga împotriva lui Vociuc Attila-Mihai.
Procesul a fost inițiat de către consilierul local sighetean împotriva pârâtului ca urmare a nenumăratelor injurii grave, defăimări, amenințări și calomnii pe care Vociuc Attila-Mihai i le-a adresat în decursul a câtorva luni pe rețeaua de socializare Facebook, prin diverse postări și comentarii.
Procesul a început în luna ianuarie 2022 și s-a încheiat în data de 2 iulie 2024, dată la care Instanța de judecată i-a dat dreptate lui Nicolae Iuga. Judecătoria Sighet îl obligă pe Vociuc Attila-Mihai la plata sumei de 15.000 lei cu titlu de daune morale în favoarea consilierului local Nicolae Iuga, la care se adaugă și cheltuieli de judecată (dosar nr. 53/307/2022).
Nicolae Iuga s-a reprezentat în nume propriu (fără avocat), pe când pârâtul Vociuc Attila-Mihai a fost reprezentat de celebra casă de avocatură „Cuculis și Asociații”, cu sediul în București. Nici nu ne putem imagina cât l-au costat pe pârât avocații de la București, deplasările cu avion ale acestora etc.
„Nu am nicio treabă cu cei care îmi critică public activitatea mea politică sau jurnalistică. Nu am mai dat pe nimeni în judecată până acum, dar acest individ (Vociuc Attila-Mihai – n.r.) a depășit orice limită prin postările și comentariile sale publicate pe rețeaua de socializare Facebook: am primit înjurături, amenințări grave cu acte de violență, s-a legat de viața mea privată și a familiei mele, a publicat diverse minciuni și calomnii la adresa mea, lucruri inadmisibile într-o societate democratică. Din acest motiv, i-am intentat proces individului în cauză. Sunt mulțumit de decizia corectă și imparțială a Judecătoriei Sighet și sper că prin această decizie orice persoană va înțelege că nu poți înjura, amenința, calomnia și călca în picioare viața privată a cuiva și să nu ai nicio răspundere”, a declarat Nicolae Iuga pentru Sighet 247.
Pe portalul instanțelor de judecată apare doar soluția pe scurt a Judecătoriei Sighet în acest caz, motivarea sentinței urmând să apară în perioada următoare. Decizia Judecătoriei Sighet nu este una definitivă și poate fi atacată de către pârât în apel. Dacă pârâtul o va ataca, rămâne de văzut.
Din păcate, pe rețelele de socializare de foarte multe ori limbajul folosit, calomniile, injuriile și amenințările sunt la ordinea zilei în România și puțină lume alege calea justiției pentru a fi oprite și sancționate astfel de fapte. Dacă mai mulți cetățeni ar face plângeri la Poliție și/sau ar acționa în judecată făptuitorii atunci când sunt înjurați, amenințați sau calomniați pe rețelele de socializare, atunci poate asemenea manifestări inadmisibile ar dispărea.
Sursa Sighet247