Important

Deputatul Gabriel Zetea s-a întâlnit cu reprezentanții Agenției Naționale pentru Zootehnie

Deputatul Gabriel Zetea a discutat recent la cabinetul său parlamentar din Baia Mare cu Florin Criste, reprezentantul Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie. În cadrul întâlnirii, Florin Criste a subliniat implicațiile OUG nr. 85/2024, care prevede desființarea prin divizare totală a Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” (ANZ) și fuziunea acesteia în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Iarna Baimareana

În Maramureș și în special în zona de Nord-Vest a țării suntem recunoscuți pentru activitatea intensă derulată în domeniul zootehnic. Susțin cu toate puterile proiectul meu de suflet privind redeschiderea târgurilor de animale în județul Maramureș”, a declarat Gabriel Zetea. „Traversăm o perioadă delicată, cu pesta ovină care a afectat deja mai multe județe din sudul țării. Este esențial să controlăm și să eradicăm această epidemie pentru a nu retrăi urmările devastatoare ale pestei porcine,” a precizat deputatul PSD Gabriel Zetea, președintele ales al Consiliului Județean Maramureș care va prelua mandatul în toamna acestui an.

Uniunea Europeană a stabilit un sistem comun pentru creșterea speciilor bovină, porcină, ovină, caprină și ecvină, contribuind la securitatea alimentară și reprezentând o sursă importantă de venit pentru populația agricolă. Desființarea ANZ va crea haos în aplicarea legislației europene, deoarece ANZ a fost recunoscută de UE ca autoritatea competentă a României în zootehnie datorită activităților unice pe care le desfășoară și a personalului calificat.

ANZ răspunde de acreditarea și recunoașterea asociațiilor crescătorilor de animale, aprobarea programelor de ameliorare și realizarea controalelor oficiale. De asemenea, gestionează baza națională de date a ecvideelor și implementează programul de conservare a resurselor genetice animale”, a explicat și Florin Criste, reprezentantul Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie. „Desființarea ANZ prin divizare totală ar duce la pierderea unei activități derulate pe parcursul a 100 de ani.”

Desființarea ANZ va afecta grav activitățile prevăzute de Legea zootehniei nr. 32/2019, inclusiv creșterea și exploatarea, ameliorarea, reproducția, alimentația și conservarea resurselor genetice ale speciilor de animale de interes zootehnic. Dispozițiile legii nu se vor mai aplica crescătorilor de animale din diverse specii. Toate bazele de date gestionate de ANZ vor dispărea în momentul divizării totale. ANZ funcționează ca un tot unitar, colaborând constant între ANZ central și oficiile județene de zootehnie. ”Activitatea de implementare a legislației europene în zootehnie trebuie realizată unitar pe teritoriul României de o instituție de specialitate unică, conform regulamentelor și directivelor europene, similar cu organizarea autorităților recunoscute din celelalte state membre UE. Fără existența Agenției Naționale pentru Zootehnie, așa cum funcționează conform HG nr. 1188/2014, nu se va putea realiza activitatea zootehnică în România”, susțin reprezentanții ANZ.

Este greu de acceptat desființarea ANZ, mai ales că în acest an se împlinesc 100 de ani de la fondarea Institutului Național de Zootehnie de către Profesorul G. K. Constantinescu. „În acest sens, voi înainta o intrebare către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a găsi varianta optimă ca ANZ să își poată continua activitatea ca instituție de sine stătătoare. Este esențial să susținem activitatea ANZ și să recunoaștem importanța acesteia în sectorul zootehnic românesc, deoarece această desființare nu afectează numai angajații, ci și fermierii și întregul sistem zootehnic national”, a concluzionat deputatul Gabriel Zetea.

Reprezentanții ANZ vin cu câteva propuneri în acest sens și propun soluții pentru a asigura continuitatea și eficiența activităților zootehnice în România. ”Activitățile desfășurate de ANZ nu se suprapun și nu sunt similare cu cele ale altor instituții subordonate MADR. Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu” contribuie semnificativ la creșterea potențialului productiv al raselor de animale și la garantarea siguranței și securității alimentare”.

În procesul de reorganizare a MADR se solicită menținerea unei structuri cu reprezentare națională, respectiv o autoritate competentă în domeniul zootehnic la nivel național, comparabilă cu autoritățile similare din statele europene. Totodată, se propune ca structura desemnată ca autoritate competentă să fie prezentă la nivel teritorial pentru a realiza toate activitățile conform prevederilor legislative în vigoare. ”Un sistem cu dublă conducere, în care previzionarea, organizarea, coordonarea, controlul și evaluarea rezultatelor sunt realizate de echipe de management diferite, este ineficient. Acest sistem nu permite unui singur factor de conducere să dețină controlul și să eficientizeze activitatea”, a explicat Florin Cristea. ”Este crucial să fundamentăm economic măsurile de reorganizare pentru a asigura viabilitatea și eficiența acestora”, a concluzionat reprezentantul ANZ.

Te-ar putea interesa si

PENTRU AGRESAREA MEMBRILOR FAMILIILOR: Două ordine de protecție emise de polițiști în ultimele 24 de ore

Redactie

Percheziție domiciliară în Baia Mare. Ţigări de contrabandă de 1.440 de lei, găsite la o băimăreancă

Redactie

LET’S DO IT ROMANIA! SUTE DE BAIMAREANI LA ACTIUNE: PRINTRE EI SI POLITISTII MARAMURESENI (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

1 mesaj

gheorgheaflinchii de pe deal iulie 27, 2024 at 9:28 pm

Astia s-au intalnit la o bauta, sau au fost obligati sa se intalneasca cu maimuta Zetea?

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.