Important

ATENŢIE! NU ÎNCURAJAȚI PERSOANELE CARE APELEAZĂ LA MILA PUBLICULUI!

Combaterea fenomenului de apelare la mila publicului reprezintă o prioritate pentru Poliția Municipiului Baia Mare, iar în acest scop se alocă resurse și se desfășoară activități pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen. Zilnic, polițiștii identifică și iau în evidență persoanele depistate, care comit astfel de fapte.

În primele 7 luni ale anului 2024, pe această linie au fost aplicate un număr de 313 sancțiuni contravenționale și s-a ridicat, în vederea confiscării, suma totală de 8.210 lei. Aceste sancțiuni contravenționale au fost aplicate unui număr de 73 persoane depistate că practică cerșetoria pe străzile municipiului Baia Mare, cu preponderență pe arterele intens circulate, precum și în proximitatea marilor centre comerciale, iar majoritatea dintre acestea au fost identificate și sancționate în repetate rânduri.

Acest fenomen al cerșetoriei creează deseori un disconfort în rândul cetățenilor, motiv pentru care este permanent în atenția polițiștilor Municipiului Baia Mare iar, împreună cu instituțiile partenere abilitate, respectiv Poliția Locală Baia Mare și Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș se efectuează frecvent activități specifice pentru diminuarea acestor fapte.

Cu toate acestea, resursele pe care le avem la dispoziție, legislația relativ permisivă cu acest gen de fapte, numărul mare de persoane care practică cerșetoria atât din rândul localnicilor municipiului, cât și al persoanelor voiajore, care se deplasează în acest scop pe raza municipiului, îngreunează activitatea de combatere a acestui flagel al societății astfel că, eficiența efortului conjugat al instituțiilor statului nu este la nivelul așteptat de către cetățeni.
Având în vedere cele menționate, acest fenomen s-ar reduce considerabil prin implicarea activă a cetățenilor municipiului, în sensul de a nu le da curs, respectiv să nu le mai ofere sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului sub diverse forme.

Totodată, trebuie avut în vedere faptul că, dacă cetățenii sunt generoși cu acest gen de persoane, se creează efectul „bulgărelui de zăpadă” în sensul că, sunt încurajate tot mai multe persoane din alte localități sau județe să vină în municipiul Baia Mare pentru a comite aceste fapte, astfel contribuind la creșterea fenomenului.

În acțiunile punctuale desfășurate de instituțiile abilitate în acest sens, au fost identificate și persoane care ar folosi pretexte false pentru a determina trecătorii să ofere bani sau foloase materiale, iar sumele pe care aceștia le pot obține zilnic sunt considerabile.

În cursul lunii august, o femeie a fost identificată de polițiști în timp ce apela la mila publicului, sub pretextul unor așa zise probleme medicale, aflându-se într-o zonă aglomerată din municipiu, având asupra ei suma de 900 de lei, bani susceptibili că ar proveni din săvârșirea faptei contravenționale de apelare la mila publicului. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, iar suma de bani a fost ridicată în vederea confiscării.

Acest exemplu nu este singular, modul de operare descris fiind folosit tot mai des pentru captarea atenției cetățenilor și sensibilizarea acestora.

Obiectivul polițiștilor este de a asigura cetățenilor un climat de ordine și siguranță publică. Astfel, facem apel la cetățeni de a fi atenți și a nu încuraja astfel de fapte!

Te-ar putea interesa si

CEREMONIE: Membrii SLI MM pensionați, sărbătoriți în cadru festiv

Redactie

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Redactie

TULGHIEŞ: Sălăjence au furat dintr-o locuinţă 1.700 de lei. Au fost prinse de poliţişti la scurt timp

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.