Important

ZI ”DE FOC” PENTRU POMPIERII MARAMUREȘENI: Pompierii militari au fost alertați pentru stingerea a 16 incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Ieri, 4 septembrie a.c., a fost o zi încărcată pentru pompieri, care au fost solicitați să intervină la numeroase incendii de vegetație uscată și fond forestier, dar și în cazul producerii altor situații de urgență. În vederea gestionării concomitent, a mai multor incendii a fost nevoie de suplimentarea efectivelor  Detașamentului  de Pompieri Baia Mare, cu personal aflat în afara turei de serviciu. Acestea au gestionat concomitent două incendii de vegetație uscată, produse în zona cartierului Ferneziu al municipiului Baia Mare, cât și un incendiu produs la o gospodărie din localitatea Cetățele, unde au fost afectate două anexe gospodărești, existând riscul de propagare a flăcărilor la alte construcții din apropiere, inclusiv un șopron unde erau depozitați baloți de fân.

Menționăm faptul că de la începutul lunii august și până în prezent, pe parcursul a doar 4 zile, în Maramureș s-au înregistrat 35 de incendii de vegetație uscată, fond forestier sau lăstăriș, care au afectat aproximativ 60 de hectare de teren.

În urma acestui bilanț, este lesne de înțeles efortul considerabil depus de pompieri pentru gestionarea optimă și eficientă a tuturor situațiilor de urgență, în scopul diminuării semnificative a pericolului pentru comunități. Totodată, din păcate, acesta evidențiază și modul iresponsabil de comportare al unora dintre cetățeni cu privire la respectarea măsurilor specifice și a legislației referitoare la prevenirea incendiilor.

Având în vedere faptul că incendiile de vegetație uscată se extind cu repeziciune cuprinzând suprafețe foarte mari, în special pe timp de vânt si temeraturi ridicate, pompierii gestionează intervenții numeroase, concomitent și contracronometru, pentru limitarea propagării flacărilor la locuințe sau în fondul forestier, acestea putând avea consecințe grave asupra proprietății sau chiar asupra vieții.

Este necesar să reamintim faptul că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor ESTE STRICT INTERZISĂ!

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie CONTRAVENŢIE şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate și a reducerii numărului de incendii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș face apel la cetăţeni, dar și la autoritățile publice locale să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor și să manifeste responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind.

Te-ar putea interesa si

IPJ MARAMUREŞ: Revelion în pandemie. Ce recomandă poliţiştii

Redactie

RUTIERE: Depistat în trafic cu o alcoolemie de 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat – ACTUALIZARE

Redactie

COMUNICAT MApN: Angajări temporare în sistemul medico-militar

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.