BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

Incompetență sau ambiție prostescă platită scump de Ocolul Silvic Vișeu! 170 mii lei prejudiciu produs fondului forestier proprietate a reclamantului Mihai Chindriș (EXCLUSIV)

Va prezentam acum cateva zile documente care aratau modul cum reprezentantii Ocolului silvic Sighet “mutau” limite si borne pentru a-si “insusi” suprafete de fond forestier care de fapt erau proprietatea  unor persoane fizice. Aproximativ acelasi mod de operare ne este adus la cunostinta de cititorii site-ului nostru, dar de data aceasta este vorba de Ocolul silvic Viseu.

Proprietarul in persoana domnului Chindris Mihai din Viseu de Sus a fost mult mai vigilent in ceea ce priveste  suprafata de 16,12 ha padure pe care o avea in proprietate si respectiv in paza Ocolului Silvic Viseu, conform contractului de asigurare a serviciilor silvice 2458/20.04.2011. Astfel, a reusit sa demonstreze si sa demonteze in instanta, “ingineriile” pe care le faceau reprezentantii Ocolului silvic Viseu.

Conform sentintei civile nr. 2139/2022 ramasa definitive, instanta hotaraste: “Obliga paratii(DS Maramures si OS Viseu) sa plateasca reclamantului suma de 170.301 lei(cu TVA), reprezentand contravaloarea prejudiciului produs fondului forestier proprietatea reclamantului, constatat de Garda Forestiera Cluj, conform actului de control nr.309/2018, prin neasigurarea corespunzatoare a serviciilor de paza a fondului forestier, conform contractului de asigurare a serviciilor silvice pentru paduri nr. 2458/20.04.2011”.

Totul a plecat de la mutarea unor limite in teren, mutare facuta de padurarul titular de canton prin care acesta si-a insusit 2,10 ha de padure, care de drept apartinea numitului Chindris Mihai, asa cum este precizat si in sentinta 666/A a Tribunalului Maramures.

Ulterior, la insistentele padurarului Hojda Simion si probabil pentru a-l pedepsi pe proprietarul de drept pentru ca a scos la iveala toate aceste lucruri, conducerea Ocolului silvic Viseu prin seful de ocol Vlad Vasile Nicolae, a hotarat sa-l lase fara contract de paza pentru cele 16,12 ha de padure pe numitul Chindris Mihai. Chiar daca la momentul respectiv seful Ocolului silvic Viseu a fost sfatuit ca nu este legal sa rezilieze unilateral un contract de asigurare a serviciilor de paza a padurii si sa lase nepazita suprafata de 16,12 ha padure, acesta s-a ambitionat si si-a dus planul la bun sfarsit, trimitand  proprietarului si punand in aplicare rezilierea contractului 2458/20.04.2011. Drept urmare prin neasigurare pazei padurii Ocolul silvic Viseu prin reprezentantul sau legal Vlad Vasile Nicolae a cauzat un prejudiciu de 170.301,00 lei numitului Chindris Mihai. La pretul actual din  piata lemnului 170.301,00 lei este echivalentul a aproximativ 1.000 de metri cubi de lemn pe picior, iar pentru a obtine aceastra cantitate de lemn trebuiesc taiate la ras apoximativ 4 hectare de padure de peste 110 ani.

Sa nu va inchipuiti ca acest prejudiciu o sa fie imputat persoanelor vinovate de producerea lui. Este cunoscut faptul ca directorul tehnic al Directiei silvice Maramures-Andreica Iacob este cumnatul sefului de ocol de la Viseu de Sus si intamplator sau nu, toate prejudiciile constatate si toate sanctiunile propuse a se aplica, in urma controalelor efectuate de diverse institutii la Ocolul silvic Viseu, nu au avut nici o finalitate si nu au adus nici o atingere conducerii sau altor reprezentanti ai acestui ocol silvic.

Cel mai mare prejudiciu pe care l-am mentionat si in trecut in articolele noastre este cel adus fondului forestier al Primariei Viseu de Sus in valoare totala de  2.044.350,81 lei, prejudiciu platit integral in anul 2020, si pentru care pana in prezent Directia silvica Maramures nu a identificat nici o persoana vinovata de producerea acestuia.

Sentința a rămas definitivă pentru că Ocolul Silvic Maramureș nu a atacat-o la instanța superioară.

Suntem tare curioși cum vor reacționa reprezentații Direcției Silvice Maramureș la acest articol. Și mai curioși suntem cum vor motiva cei de la RNP care se plâng că DS Maramureș nu are bani, dar pierd procese pe bandă rulantă. Așa buni profesioniști juriști au? Așteptăm răspunsurile lor pe care, bineînțeles, le vom publica în actualizarea acestuia articol.

ACTUALIZARE – Comunicat RNP Romsilva

Urmare a solicitării dumneavoastră din data de 14 octombrie 2024, transmisă în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă comunicăm, mai jos, următoarele:

Ocolul Silvic Vișeu din cadrul Direcției Silvice Maramureș a întocmit actul de control parțial nr. 5770/07.08.2017, cu ocazia rezilierii contractului de pază nr. 2458/20.04.2011, referitor la o suprafață de 17,6 hectare teren forestier proprietatea unei persoane fizice.

Tribunalul Maramureș, prin sentința civilă nr. 1612/2019, a dispus anularea actului de control parțial nr. 5770/07.08.2017.

De asemenea, Judecătoria Vișeu de Sus, prin sentința civilă nr. 1819/2020, a dispus anularea adresei nr. 5941/15.08.2017 a Ocolului Silvic Vişeu privind rezilierea parţială a contractului de pază nr. 2458/20.04.2011 pentru suprafaţa de 17,6 hectare teren forestier.

Garda Forestieră Cluj a efectuat, în luna iulie a anului 2018, înainte de sentințele enumerate mai sus și când personalul silvic nu mai asigura paza terenului forestier respectiv, un control de fond, constatând un număr de 151 de cioate tăiate ilegal, cu un volum de 263,42 metri cubi de lemn, valoarea prejudiciului fiind de 170.301 lei, inclusiv TVA.

Proprietarul terenului forestier de 17,6 hectare a acționat în instanță Direcţia Silvică Maramureş şi Ocolul Silvic Vişeu pentru plata prejudiciului constatat în anul 2018 de către Garda Forestieră Cluj.

Tribunalul Maramureş, prin decizia nr. 666/A/2024, a dispus menţinerea dispoziţiilor primei instanţe, conform sentinţei civile nr. 2139/2022, obligând Direcţia Silvică Maramureş şi Ocolul Silvic Vişeu la plata sumei de 170.301 lei cu titlu de prejudiciu.

La nivelul Direcției Silvice Maramureș a fost constituită, prin decizie a directorului direcției silvice, o comisie de cercetare a faptelor şi împrejurărilor care au condus la plata acestui prejudiciu, urmând a se stabilii persoanele vinovate şi modalitatea de recuperare a sumelor achitate de către Direcţia Silvică Maramureş.

foto principal arhivă cu titlu ilustrativ

Citește și:

https://vasiledale.ro/2021/06/04/video-exclusiv-jaf-la-pont-la-ocolul-silvic-vieu-de-sus-cagulaii-au-disparut-cu-peste-un-miliard-de-lei-vechi-cash-poliia-nu-scoate-o-vorba-actualizare

https://vasiledale.ro/2022/01/30/exclusiv-documente-explozive-os-viseu-de-sus-intr-un-imens-scandal-ar-fi-plantat-puieti-de-regenerare-doar-pe-hartie-banii-pentru-plata-muncitori-au-fost-furati-din-seif-anul-trecut

https://vasiledale.ro/2022/11/20/exclusiv-numai-la-os-viseu-se-poate-intampla-padurar-promovat-de-marele-sef-ca-sef-de-district-desi-garda-forestiera-a-descoperit-uriase-cantitati-de-lemn-taiate-ilegal-actualizare

https://vasiledale.ro/2022/02/27/exclusiv-documente-raport-de-control-devastator-la-adresa-conducerii-os-viseu-tinut-la-sertar-rnp-romsilva-prin-ds-maramures-trebuia-sa-remedieze-deficientele-descoperite-in-60-de-zile-credeti-ca-asa

https://vasiledale.ro/2024/10/04/exclusiv-documente-1-000-mc-de-masa-lemnoasa-de-la-os-viseu-s-au-evaporat-pardon-s-au-casat-prin-putrezire-garda-forestiera-in-control-dar-recompensati-cu-cazare-speciala-echipament-watherproof-sau-me

https://vasiledale.ro/2022/02/02/acuzatii-extrem-de-grave-directia-silvica-maramures-prin-os-viseu-ar-fi-vandut-prin-licitatie-912-mc-de-lemn-fasonat-care-nu-exista-politia-a-fost-sesizata

https://vasiledale.ro/2022/01/28/exclusiv-foto-document-padurari-de-la-os-viseu-cercetati-disciplinar-in-vizor-este-si-drezina-rasturnata

Te-ar putea interesa si

ACCIDENT LA UNGURAȘ: O tânără s-a dat cu maşina de trei ori peste cap

Vasile Dale

FLAGRANT ÎN BAIA MARE: Maramureşean şi spaniol, prinşi cu 1 kg de cannabis (foto)

Redactie

EXCLUSIV FOTO: Câinele unui localnic din Lăpuș ar fi fost împușcat de un vecin. Polițiștii au deschis dosar penal

Vasile Dale

1 mesaj

lesc octombrie 14, 2024 at 6:44 am

doamne dumnezeule cat se [poate fura acolo….raman mereu socat -_-

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.