Pentru noi, ca polițiști, SIGURANȚA reprezintă un cuvânt cheie, pe care îl folosim în mod frecvent și pe care îl corelăm cu fiecare activitate în parte. Ne dorim ca mediul educațional să fie un loc sigur pentru elevi și cadre didactice, așadar scopul principal fiind PREVENIREA.
Astăzi la American Corner din Baia Mare (Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”) a avut loc o dezbatere, un dialog liber cu elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu”, având ca subiect campania Tăcerea e tot violență! Vocea ta e soluția.
Scopul este de a crește gradul de conștientizare a părinților, cadrelor didactice, elevilor, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prevenirea victimizării minorilor, prevenirea delicvenței juvenile, combaterea traficului și consumului de droguri. De la începutul anului școlar, în județul Maramureș, prin diversitatea activităților susținute, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au susținut elevii să transmită unui adult fiecare stare de temere sau orice problemă cu care se confruntă, astfel încât aceasta să poată fi abordată dintr-o fază incipientă, în vederea controlării posibilelor consecințe.
Colaborarea cu diverse instituții este menită să continue și să dezvolte demersurile în unitățile de învățământ preuniversitare. Implicarea comunității, părinților și autorităților locale este vitală pentru acest demers, iar prin educație, conștientizare și cooperare se poate construi un mediu educațional sigur.
Alături de adjunctul șefului I.P.J. Maramureș, comisar șef de poliție Mureșan Ștefan Victor, Biroul Siguranța Școlară și polițiștii Compartimentului Relații Publice, la activitate au participant reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Federația Națională a Părinților, dar și un psiholog clinician și psihoterapeut. De asemenea, în cadrul activității au fost prezenți doi elevi din cadrul Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare și a Școlii Gimnaziale din Moisei, care s-au remarcat prin efortul, disciplina, pasiunea pentru cunoaștere, dobândind performanță școlară.
Le transmitem elevilor faptul că a expune o problemă nu este o slăbiciune sau o vulnerabilitate, ci un semn de curaj, prin care admiți că ai nevoie de ajutor și conferi încredere celor care pot sprijini.
Fiind empatici cu adolescenții, ne dorim ca aceștia să meargă la școală fără frici! Să avem grijă de sănătatea noastră și de libertatea noastră.