Astăzi dimineață grupurile de părinți de pe whatsapp au fost efectiv ”Invadate” de întrebări după ce două licee din Baia Mare au fost informate de către DSP Maramureș că s-a confirmat un caz de meningită meningococică la un elev. Publicul larg însă nu a fost informat de către Direcția de Sănătate Publică Maramureș. De ce? Greu de spus.
Colegii de la PLUS TV Maramureș au cerut explicații, iar răspunsul l-au primit prin email. Nicio ieșire publică pentru a liniști oameni, pentru a-i sfătui ce să facă în cazul în care observă ce suspect la copiii lor. Pentru ce oare își mai primesc salariile trântorii de la DSP Maramureș?
Ce au transmis părinții către jurnaliști
”Am fost informati de catre Cabinetul Medical de prezenta unor cazuri de Meningita meningococica confirmata, in randul elevilor liceelor Baritiu si Eminescu, cazuri aparute dupa ce a avut loc Balul Bobocilor. Simptomatologia specifica: debut brusc , cefalee accentuata cu rigiditate a cefei, dureri de gat, dureri musculare, febra > 41 grade C, alterarea marcata a starii de sanatate generale cu greata, voma si fotofobie.
Recomandarile DSP Maramures sunt: – triaj (observarea simptomelor si masurarea temperaturii) efectuat de catre PARINTI acasa, dimineata, inainte de a trimite elevul in colectivitate. De asemenea, rugam profesorii daca observa in timpul orelor modificari a starii de sanatate a elevilor, sa ii indrume catre cabinetul medical. Rugam parintii ai caror copii au participat la Balul Bobocilor sa administreze profilactic, o monodoza de Ciprofloxacin 500 mg si sa ii tina sub observatie. Daca apar simptome, sa se prezinte de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare pentru investigatii”.
Răspunsul DSP Maramureș
Buna ziua, Va rugam sa ne comunicati detalii oficiale legate de cazurile de meningita meningococica confirmata in randul elevilor de la Colegiul Eminescu si Colegiu Baritiu. Ne intereseaza si un interviu video pentru PLUS TV Maramures. Multumesc
Cum se transmite infecția
Meningita meningococică fulminantă este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evoluție imprevizibilă în majoritatea cazurilor și duce, de cele mai multe ori, la deces.
Meningita meningococică este un tip de infecție meningococică produsă de bacteria numită Neisseria meningitidis sau meningococ.
Această bacterie infestează membranele de protecție care acoperă creierul și măduva spinării și conduc la inflamație.
Nu ai cum să previi şi nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție – sunt de părere medicii.
Infecțiile meningococice sunt adesea grave și pot fi potențial letale.
Includ infecții ale meningelui (stratul care protejează creierul și măduva spinării) și infecții ale sângelui (bacteremie sau septicemie).
Aceste bacterii se răspândesc prin contactul cu picături microscopice de salivă (de exemplu, prin tuse, sărut etc.).
Tratamentul este medicamentos, dar este foarte important să se intervină medical de urgență.
Vaccinul constituie cea mai bună modalitate de prevenție.
Simptomele cele mai uzuale pot fi: febră ridicată gât înțepenit dureri de cap puternice.
Bacteria numită Neisseria meningitidis conduce la meningita meningococică. 1 din 10 persoane este purtător al acestei bacterii, fără a manifesta boala.
Uneori, această bacterie invadează corpul și produce o afecțiune meningococică.