Primăria Municipiului Baia Mare informează că Direcția Generală pentru Dezvoltare Regională, Inovare și Societate Digitalizată, parte a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a lansat o schemă de granturi sub formă de bonuri valorice pentru îmbunătățirea eficienței energetice a gospodăriilor combinată cu instalarea de sisteme fotovoltaice pe clădirile rezidențiale unifamiliale, numai pentru gospodăriile sărace din punct de vedere energetic și pentru consumatorii de energie vulnerabili – Componenta: C16.RePowerEU Investiţia: 7. Alocarea financiară a apelului de proiecte este de 299.990.200 euro, echivalentul voucherelor pentru 14.851 de locuințe.
Programul se adresează următoarelor categorii, ca beneficiari finali: persoane singure sau familii cu venituri medii lunare conform legii (2.053 lei/persoană singură și 1.386 lei/persoană în familie); persoane care au atins vârsta standard de pensionare; persoane dependente de aparate electrice pentru sănătate sau cu probleme de mobilitate; gospodării din zone izolate sau așezări informale. Solicitanții eligibili sunt operatori economici autorizați pentru lucrări de instalații electrice, care vor colabora direct cu beneficiarii finali. Programul acoperă integral cheltuielile eligibile. Contractele comerciale cu beneficiari finali se vor semna începând cu data de 9 decembrie 2024.
Documente necesare pentru dosarul de aplicare:
- CI valabil – adresa de domiciliu precizată în CI pentru beneficiarul final corespunde cu adresa clădirii obiect al proiectului.
- Extras de carte funciară, clădirea trebuie să fie liberă de sarcini.
- Expertiza tehnică a clădirii – clădirea să nu fie încadrată în clasa I sau II de risc seismic și să nu prezinte lucrări de intervenție în curs pentru creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției. Din expertiză trebuie să rezulte și suprafața utilă a clădirii. Pentru a fi eligibilă clădirea trebuie să aibă o suprafață între 40 și 100 de mp.
- Raportul de audit energetic care să cuprindă informații privind consumul anual total de energie primară la începutul și la finalul implementării proiectului.
- Certificatul de performanță energetică inițial.
- Document din care să reiasă că clădirea nu este clasată/ în curs de clasare ca monument istoric și nu este amplasată în zona de protecție a monumentelor istorice sau intr-o zona construită protejată aprobată conform legii.
- Contractul comercial între persoana fizică vulnerabilă, în calitate de beneficiar final și solicitant.
- Orice alte documente care se consideră a fi necesare pentru demonstrarea criteriilor de eligibilitate.
Activități finanțate:
- reabilitarea termică: izolarea termică a pereților și fațadei. Înlocuirea tâmplăriei exterioare (ferestre și uși termoizolante). Izolarea termică a acoperișului și planșeului.
- instalarea sistemelor fotovoltaice: generare de energie electrică cu capacitate minimă de 3kW
- documentația tehnică: realizarea raportului de expertiză tehnică. Realizarea raportului de audit energetic. Întocmirea certificatelor de performanță energetică (inițial și final).
Perioada de aplicare: 16 decembrie 2024, ora 10:00 – 17 februarie 2025, ora 17:00.
Informații suplimentare puteți obține de la specialiștii din cadrul Direcției Proiecte a Primăriei Municipiului Baia Mare, telefon 0262/211.001.