Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare au stabilit în rechizitoriu faptul că inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal şi ameninţare, prev. de art. 206 alin. 1 Cod penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal. Magistrații Judecătoriei Baia Mare au dat sentința în prima instanță. Aceasta poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că în data de 25 februarie 2022, în jurul orei 16.30, inculpatul împreună în timp ce se aflau pe raza loc. Mireşu Mare, în zona numită popular „#### Belţii”, pe fondul unor neînţelegeri, au exercitat agresiuni fizice, conjugat, asupra persoanei vătămate, respectiv inculpatul i-a aplicat o lovitură cu un aparat de măsurat terenul către zona capului, lovind însă persoana vătămată peste mâini, iar celălalt inculpat a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu ţăruşul în cap, persoana vătămată căzând la pământ, fiindu-i cauzată suferinţă fizică şi leziuni evaluate la 7-8 zile de îngrijiri medicale. După aplicarea loviturilor s-a reţinut că inculpatul a ameninţat persoana vătămată cu moartea, acesteia fiindu-i cauzată o stare de temere.
Cum s-a produs agresiunea
Instanţa reţine că astfel cum transpare din declaraţiile inculpaţilor şi ale persoanei vătămate, între părţi există disensiuni generate de delimitarea proprietăţii şi folosinţa unor imobile terenuri învecinate, situate pe raza U.A.T. Mireşu Mare, în zona numită popular #### Belţii. În acest context factual, aşa cum reiese din declaraţiile coroborate ale persoanei vătămate şi ale martorilor oculari, unul dintre ei având calitatea de topograf, în data de 25 februarie 2022, persoana vătămată s-a deplasat, împreună cu cei doi martori şi numitul ###### ###, care a rămas la drum, la terenul agricol aparţinând persoanei vătămate în vederea trasării limitelor de proprietate. La un moment dat, la faţa locului au apărut inculpaţii ### #### şi ### ######, fiul celui dintâi, care s-au arătat a fi nemulţumiţi de activităţile topografice desfăşurate şi au devenit agresivi verbal, scoţând totodată tăruşii fixaţi în pământ cu ocazia efectuării măsurătorilor. În continuare, astfel cum a evocat persoana vătămată, aceasta a încercat să aplaneze conflictul iscat, însă la un moment dat, inculpatul ### #### a smuls aparatul de măsurat din mâna martorului ######## #####, ameninţând că îl va sparge dacă se vor continua măsurătorile, persoana vătămată solicitând, fără succes, înapoierea aparatului.
În acest context, potrivit persoanei vătămate, inculpatul ### #### a încercat să îi aplice acesteia o lovitură cu aparatul folosit la măsurarea terenului în zona capului, persoana vătămată reacţionând printr-o mişcare de autoapărare, parând lovitura cu braţul, fiind astfel lovită în zona braţului stâng. A specificat persoana vătămată că nu a exercitat acte de violenţă asupra inculpatului, fiind însă posibil să fi ridicat şi piciorul stâng în momentul în care a parat lovitura. În acest context, inculpatul ### ######, poziţionat în spatele persoanei vătămate, a lovit-o pe aceasta din urmă cu un ţăruş în zona capului, determinând căderea victimei şi pierderea cunoştinţei pentru scurt timp. După căderea sa, persoana vătămată a arătat că inculpatul ### #### i-a adresat, atât acesteia, cât şi martorului ######## ##### ameninţări cu moartea. Ulterior, persoana vătămată a fost transportată cu ambulanţa care s-a prezentat la faţa locului la Spitalul Județean de Urgenţă Baia Mare, unde a rămas internată timp de 3 zile.
Sentințe în primă instanță
- În temeiul art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul ### ####, cetăţean român, căsătorit, stagiul militar satisfăcut, studii 8 clase, fără loc de muncă, domiciliat în Mireşu Mare, fără antecedente penale, la pedeapsa de 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal. În temeiul art. 396 alin. 2 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul ### ####, cu datele de identificare de mai sus, la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ameninţare, prev. de art. 206 alin. 1 Cod penal. În temeiul art. 38 alin. 1 Cod penal şi art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 10 luni închisoare, la care adaugă 2 luni închisoare, reprezentând sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă, pedeapsa rezultantă stabilită fiind de 1 an închisoare. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 Cod penal, termen care se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 93 alin. 1 Cod penal, obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere. În baza art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Mireşu Mare, pe o perioadă de 70 de zile.
- În temeiul art. 396 alin. 2 şi alin. 10 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul ### ######, cetăţean român, căsătorit, fără obligaţii militare, studii 8 clase, fără loc de muncă, domiciliat în Mireșu Mare, fără antecedente penale, la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prev. de art. 193 alin. 2 Cod penal. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform dispoziţiilor art. 92 alin. 1 Cod penal, termen care se va calcula de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul Primăriei Mireşu Mare pe o perioadă de 70 de zile.
foto principal cu titlu ilustrativ