BREAKING NEWSImportant

Intervențiile din weekend ale pompierilor maramureșeni

Pompierii maramureșeni sunt la datorie permanent, intervenind cu promptitudine la solicitările cetățenilor, în vederea gestionării optime a diverselor situațiilor de urgență.

În acest sfârșit de săptămână, 7-9 februarie, forțele de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș au desfășurat peste 90 de misiuni. Echipajele SMURD Terapie Intensivă Mobilă și Echipajele de Prim Ajutor au intervenit în vederea acordării ajutorului medical în 78 de cazuri.

Pompierii maramureșeni au intervenit în ultimele trei zile la 10 incendii. Un număr considerabil dintre acestea au vizat lichidarea incendiilor la locuințe, având ca și cauză probabilă de producere, neexploatarea corespunzătoare a coșului de fum, sau neprotejarea corespunzătoare a acestuia față de materiale combustibile.

O parte dintre incendii au avut loc în cursul nopții de vineri, 7 februarie, în localitățile Leordina, Borșa și Strâmtura, unde s-au deplasat forțe din cadrul Secției de Pompieri Vișeu de Sus și a Stației Borșa. Alte trei incendii s-au produs la case de locuit în municipiul Baia Mare dar și în localitățile Rona de Sus și Remetea Chioarului. Din fericire, nici unul dintre acestea nu s-a soldat cu victime, însă, flăcările au afectat acoperișurile caselor pe suprafețe mari, rezultând pagube materiale însemnate.

Aceste evenimente, care se produc în număr mare în perioada iernii, pot fi evitate. Pune pe primul loc familia ta și pe tine, asigurându-te că locuința este pregătită cu adevărat pentru parcurgerea în siguranță a sezonului rece. Dacă încă nu ai curăţat coșul de fum, te sfătuim să soliciți urgent serviciile unei persoane specializate. Curățarea și verificarea periodică a coșului de fum, nu doar că asigură o bună funcționare a sistemului de încălzire, dar previne și acumularea de funingine care poate crește riscul de producere a incendiilor sau intoxicațiilor cu monoxid de carbon.
Vă reamintim și câteva reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor la instalarea şi folosirea coşurilor şi a burlanelor de fum:

  - la trecerea prin acoperiş se va lăsa o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară tencuită a coșului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  - nu este permis ca în coşuri sa fie încastrate elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului (de ex. căpriori, grinzi, scânduri).
  Coşurile din zidărie vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor şi acoperişurilor astfel:
 - la trecerea prin planşeu, prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşurilor la 25 cm iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se introduce un strat de izolator incombustibil 
- coşurile se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 - 0,8 m;
- coşurile din zidărie vor fi permanent întreţinute fără crăpături şi curăţate periodic;    
- este interzis a se folosi coşurile din zidărie netencuite;
- coşurile de fum din metal (burlane) nu vor fi instalate la o distanţă mai mică de 70 cm faţă de pereţii de scândură.

Accesați noua variantă a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro sau descărcați aplicația de mobil DSU, care oferă informații extrem de utile despre prevenirea sau modul de reacție în cazul producerii unor situații de urgență și este disponibilă gratuit din App Store și Google Play.

Te-ar putea interesa si

Preocupare pentru mediu, sănătate și dezvoltare durabilă

Redactie

Horia Chiș, fost director al Penitenciarului Baia Mare, plasat în arest la domiciliu de Curtea de Apel Cluj – ACTUALIZARE

Vasile Dale

IMPACT LA CLUJ: UN SOFER DIN BAIA MARE A BAGAT IN SPITAL UN CLUJEAN (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.