Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş desfăşoară în mode constant activităţi de prevenire pentru a conştinetiza atât tinerii, cât şi adulţii cu privire la necesitatea luării unor măsuri de precauţie, în plan personal, în funcţie de specificul faptelor întâlnite, în scopul preîntâmpinării unor evenimente negative.
Ieri, 13 februarie a.c., poliţiştii de prevenire ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Maramureş au fost alături de 106 elevi de ciclu primar și gimnazial, precum şi de 6 cadre didactice din cadrul unităţilor de învățământ din Crasna Vişeului, unde au demarat sesiuni de informare și conștientizare privind prevenirea criminalității în mediul școlar.
Polițiștii de prevenire au abordat teme esențiale pentru siguranța elevilor, fiind purtate discuţii libere referitoare la riscurile la care se expun minorii atunci când părăsesc domicilul fără înştiinţarea sau încuviinţarea părinţilor, consecinţele publicării în mediul online a unor videoclipuri sau fotografii de natură a-i vulnerabiliza, precum şi eventualele efecte ale bullying-ului asupra calităţii vieţii.
Siguranța în mediul online a fost unul din pricipalele subiecte abordate de poliţişti. În scopul protejării elevilor de la pericolele la care se expun în mediul digital, acestora le-au fost sugerate modalităţi de utilizate în siguranţă a reţelei de internet, respectiv cum să își protejeze datele cu caracter personal, la ce se referă amprenta digitală și cum să evite situațiile periculoase, chiar şi în cadrul întâlnirilor de pe rețelele sociale și platformele de jocuri online.
În scopul prevenirii consumului și a traficului de droguri, elevilor le-au fost expuse riscurile consumului de substanțe interzise, atât în plan fizic, cât și din punct de vedere social.
Totodată, elevii au fost încurajaţi să sesizeze autorităţile atunci când au cunoştinţă legat de comportamente suspecte în rândul celor din jur şi să manifeste responsabilitate atunci când vine vorba de protecţia propriei persoane, precum şi a bunurilor deţinute.
Activitățile cu elevii au ca scop creșterea gradului de conștientizare și responsabilitate în rândul elevilor, contribuind la crearea unui mediu educațional sigur, propice dezvoltării armonioase a acestora.
Astfel de activităţi vor continua şi în perioada următoare, pentru a asigura un mediu educaţional sigur şi pentru a preveni comportamentele de risc în rândul tinerilor.