Hidrologii au emis avertizare Cod Galben de inundații, valabilă în 22 de bazine hidrografice.
Până joi, 8 iunie, ora 16:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, pe mai multe râuri.
Este vorba de râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș (județul Maramureș), Tur (județul Satu Mare), Someșul Mare — bazin superior și afluenți (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic — bazin superior și afluenți (județul Cluj), afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu-Mare).
DN 18 pe raza localitatilor Rona de Jos si Rona de Sus este acoperit de ape. Suvoaiele au venit de pe versanti si s-au oprit pe carosabil.
Santurile de pe marginea drumului nu au putut capta cantitatea mare de apa cazuta si s-au infundat ajungand si in curtile oamenilor.
Actualizare – Prefectura Maramures
În urma căderii de ploi abundente, în condițiile declanșării codului galben, mai multe zone din Maramureșul istoric au fost afectate de inundații. Reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Maramureș, ai Consiliului Județean Maramureș – Direcția Tehnică, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș și ai Secției Drumuri Naționale s-au deplasat la fața locului pentru a constata pagubele produse și pentru a interveni în salvarea bunurilor și gospodăriilor oamenilor.
În localitatea Rona de Jos s-au produs scurgeri de pe versanți, care au afectat DN18 în mai multe zone. De asemenea, au fost inundate mai multe gospodării.
În localitatea Rona de Sus, pe DN18, zidul de sprijin al drumului s-a rupt pe o lungime de 7-8 metri. Circulația este semaforizată, iar polițiștii se află în zonă pentru a dirija traficul. În Rona de Sus au fost afectate circa 30 de gospodării: grădini, curți, beciuri. Primarii ambelor localități sunt pe teren și se intervine cu utilaje pentru minimizarea efectelor inundațiilor.
În localitatea Coștiui, șanțurile nu au fost decolmatate, astfel încât apa se scurge pe carosabil.
Pe DN18, în zona Hera, firmele care exploatează masa lemnoasă au construit podețe din lemn, astfel că apa nu se poate scurge prin șanțuri și inundă carosabilul.