În nordul sălbatic al României, copiii sunt transformaţi în contrabandişti chiar de pe băncile şcolii. Indivizi periculoşi îi racolează, îi înarmează şi îi trimit apoi să aducă marfă ilegală de la graniţa cu Ucraina. O anchetă cutremurătoare „În Premieră” scoate la iveală faţa nevăzută a unuia dintre cele mai fierbinţi puncte din ţară.
Judeţul Maramureş, graniţa de nord a ţării. Scene rupte parcă dintr-un film de acţiune se derulează în plină stradă. Doar că este realitatea din cel mai fierbinte punct al României, graniţa Uniunii Europene, un viespar de contrabandişti.
Localnicii se plâng că, în ultimii ani, traficanţii s-au înmulţit ca ciupercile, din cauza pazei slabe de la graniţă.
„Noaptea nu eşti în siguranţă dacă ieşi din casă. Jeep-urile traficanţilor circulă pe drum şi, dacă cumva i-ai văzut, te abordează pe drum, ca să taci din gură, ce ai văzut aseară”, mărturiseşte un localnic.
Ce e şi mai grav, pândacii, cărăuşii sau intermediarii sunt racolaţi cu zecile, chiar din rândul copiilor. Sunt ademeniţi în preajma şcolilor sau a barurilor cu câteva sute de lei, în schimbul cărora trebuie să traverseze muntele, să ia ţigările de unde le lasă ucrainienii şi să le aducă în sat, la şefi. Ba chiar li se dau şi arme, ca sa nu poată fi opriţi de nimeni, dezvăluie martorii.
„Copil de 13 ani a fost pus sa duca 2 transporturi de tigari. A venit o tura si a mai venit o data si a doua oara a fost prins cu pistolul asupra lui. Si copilul si in ziua de azi continua sa faca acelasi lucru pentru aceleasi persoane. Ce se intampla aici e sclavie. Pentru ca folosesc copiii astia ilegal si creste fenomenul asta”, mai povesteşte localnicul care a oferit detalii, sub protecţia anonimatului.
Daniel Nistor, şef sector Poienile de sub Munte: „Am avut cazuri de contrabanda in care au fost implicate cel putin 11 minori. Sunt folositi pentru ca, asa cum stim, nu raspund penal. Cel putin cei pana in 14 ani.”
Uneori, mai sunt prinşi şi reţinuţi, dar scapă nepedepsiţi.
Daniel Mărăcineanu, preşedintele celui mai mare şi activ ONG care luptă împotriva traficului, e extrem de îngrijorat de fenomenul minorilor transformaţi în cărăuşi.
Odată cu numărul tot mai mare de minori racolaţi, traficul cu ţigări de la frontiera ţării prinde rădăcini tot mai adânci şi generează pierderi tot mai mari. Doar anul trecut, peste 700 de milioane de euro s-au pierdut din bugetul statului. (sursa: Observator.TV)