Important

2 OCTOMBRIE: ZIUA INTERNAŢIONALĂ A NON – VIOLENŢEI

2 octombrie –Violenţa este nocivă. Puterea nu se dobândeşte nici apelând la cuvinte care produc suferinţă, nici adoptând atitudini şi comportamente de natură a-l pune pe celălalt în pericol. Pentru că nimic nu justifică violenţa, poliţiştii maramureşeni îi încurajează pe toţi cetăţenii să nu rămână indiferenţi la astfel de acte şi, atât când sunt victime cât şi când sunt martori, să sesizeze autorităţile competente.


Pentru a discuta aspecte privind dimensiunile, incidenţa şi consecinţele violenţei şi pentru a transmite informaţii cu privire la prevederile legale în domeniu, poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate organizează frecvent întâlniri cu cetăţenii, la sediile unor societăţi comerciale, centre sociale şi instituţii de învăţământ din judeţ.
De Ziua Internaţională a Non – Violenţei, poliţiştii vă reamintesc:
Apelează 112 şi depune de îndată plângere împotriva agresorului! Nu aştepta să fie prea târziu pentru tine!
Poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc pot emite ordin de protecţie provizoriu.

Prin ordinul de protecţie provizoriu se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Totodată precizăm că pentru verificarea sesizărilor privind violenţa domestică şi în scopul obţinerii de probe cu privire la aspectele ce fac obiectul sesizării, poliţiştii au dreptul de a pătrunde în domiciliul sau reşedinţa oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum şi în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă sesizarea indică în mod expres că actele de violenţă domestică au loc sau au avut loc în spaţiile respective şi pot folosi forţa şi mijloacele din dotare, în mod adecvat şi proporţional.

Ordinul de protecţie, de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa victima, se emite în maxim 72 de ore de la momentul înregistrării cererii.

Victima are dreptul la protecţie specială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială precum şi la asistenţă medicală şi juridică gratuită, în condiţiile legii. MERIŢI SĂ TRĂIEŞTI FĂRĂ TEAMĂ!

foto arhivă

Te-ar putea interesa si

VIOLENŢĂ ÎN FAMILIE: Alte trei ordine de protecţie emise de poliţiştii maramureşeni

Redactie

Primul loc de joacă și recuperare pentru persoane cu dizabilități din Baia Mare va fi inaugurat sâmbătă

Redactie

Să ne trăiţi, Excelenţă!

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.