BREAKING NEWSEveniment

AU INCEPUT COMERMORARILE MORTILOR: ILUMINATIA IN CIMITIRUL BATRAN SI CIMITIRUL VESEL DIN SAPANTA (GALERIE FOTO)

Astazi, 31 octombrie, in cimitirul vechi din Sapanta s-a organizat comemorarea mortilor. Maine, 1 noiembrie 2018, se va comemora si in Cimitirul Vesel. Cimitirul a fost plin de oameni care au venit la capataiul celor dragi disparuti din lumea aceasta pentru a le aduce vesnica pomenire.

Cu lacrimi in ochi au aprins lumanari si pus flori, iar apoi au servit un pahar de horinca cu cei apropiati de sufletul mortilor. Copilasii au umblat pe la morminte pentru a primi gogosi, biscuiti, napolitane, bomboane, covrigi sau alte bunuri pe care oamenii le-au adus la cimitir.

Ce inseamna lumanarile pe morminte?

Vasile Gherman, fost jurnalist, a scris ca lumanarile pentru unii simbolizeaza valorile complementare sau alternative ale unei evolutii. Lumina fiind pusa in relatie cu intunericul. Lumina simbolizeaza necontenit viata, mantuirea, fericirea date de Dumnezeu, care este El Insusi lumina. Legea lui Dumnezeu este o lumina in calea oamenilor. Messia aduce lumina. Mai mult, lumina lui Dumnezeu risipeste intunericul si cheama oamenii spre lumina. Iluminatia este considerata de catre maramureseni aproape atat de importanta ca Pastele sau Craciunul. Sufletele celor trecuti in lumea celor vesnici iau lumina din lumina lumanarilor si vin la intalnire cu cei dragi. Lumanarea simbolizeaza lumina. Simbolismul lumanarii este legat de acela al flacarii. Fitilul face sa se topeasca ceara, si astfel, ceara tine de foc. De aici, legatura cu spiritul si materia. Pregatirile pentru iluminatie se fac cu cateva zile inainte, cand mormintele sunt sapate, iar crucile curatate.

Fiecare mormant reprezinta o replica modesta data muntilor sacri, considerati rezervoare ale vietii. Simbolismul mormantului ne aminteste de bogatul simbolism al muntelui, ce tine de ideile de inaltime si de centru. Muntele este astfel punctul de intalnire dintre cer si pamant, salas al zeilor si capat al ascensiunii omului. Privit de sus, el apare ca varf al unei verticale, ca un centru a lumii. Privit de jos, de la orizont, el apare ca linie a unei verticale, ca o axa a lumii, dar si ca o scara, ca un urcus.

Te-ar putea interesa si

FOTO / VIDEO: Pieton lovit pe trecere la Magazinul Maramureşul (ACTUALIZARE)

Redactie

PE ŞOSELELE DIN JUDEŢ: Beat la volan (1.22 mg/l alcool pur în aerul expirat) depistat de poliţiştii din Baia Sprie, un alt şofer prins fără permis la volanul unui autoturism radiat

Redactie

SOC: PRIMARUL DIN VISEU DE SUS A FOST GASIT INCOMPATIBIL. VEZI CARE ESTE MOTIVUL

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.