Important

IPJ Maramureș – Analiză și Prevenire: SONDAJ PENTRU POLIȚIA RUTIERĂ ÎN RÂNDUL CONDUCĂTORILOR AUTO

În vederea cunoașterii percepției cetățenilor județului Maramureş asupra gradului de siguranţă în traficul rutier şi asupra modului de intervenţie a poliţiei rutiere, în perioada septembrie – decembrie 2018, Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a efectuat un sondaj de opinie în rândul conducătorilor auto. Un alt obiectiv al studiului a fost şi identificarea unor măsuri care să ducă la reducerea numărului de accidente rutiere.

Sondajul a fost realizat de specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Astfel, 508 conducători auto, atât din mediul urban cât şi din mediul rural, au fost chestionaţi cu privire la percepţia privind siguranţa în trafic. Eşantionul fiind unul de convenienţă, nu poate fi considerat reprezentativ la nivelul întregii populaţii a judeţului, datele fiind concludente prin raportare strict la persoanele investigate, constituind totuşi o tendinţă cu privire la variabilele măsurate.

Solicitaţi să aprecieze în ce măsură se simt în siguranţă în trafic, peste jumătate dintre respondenți (51,7%) au afirmat că se simt în mică măsură și foarte mică măsură în siguranță în trafic, nesiguranța în trafic fiind determinată de încălcarea regulilor de circulație.

Principalele motive care i-ar determina pe şoferi să încalce regulile de circulaţie ar fi, în opinia celor chestionaţi:

  • graba,
  • teribilismul/grandomania care îi caracterizează în general pe tineri şi pe cei cu maşini puternice, fiind tentaţi să depăşească limita de viteză;
  • lipsa infrastructurii, din cauza căreia adesea se circulă greoi, pierzându-se mai mult timp în trafic;
  • neatenţia, inconştienţa şi indisciplina;
  • iresponsabilitatea;
  • stresul cauzat mai ales de aglomeraţie.

Conducătorii auto care au relatat că au fost opriți în trafic, cel puțin o dată în anul 2018, de un echipaj de poliție, pe raza judeţului Maramureş (adică 51,2% din total), au fost solicitaţi să aprecieze calitatea actului poliţienesc.

A reieşit că majoritatea conducătorilor auto (86%) care au fost opriți s-au declarat mulțumiți şi foarte mulţumiţi de modul de abordare al polițiștilor. Femeile (89,4%) s-au declarat mai mulțumite decât bărbații (83,6%).

Dintre persoanele oprite în trafic, aproape jumătate (47,7%) au primit cel puțin o sancțiune. Bărbații au fost sancționați într-un procent mai ridicat (55,5%) decât femeile (36,7%). Indiferent de sancțiunea primită:  avertisment – 23,9%,  amendă –  47,8% sau amendă plus reţinerea permisului de conducere – 28,3%, majoritatea conducătorilor auto (86%) consideră că sancțiunea primită a fost una corectă.

Asociind tipul sancţiunii cu experienţa la volan, a reieşit că au fost sancţionaţi mai aspru, cu amendă plus reţinerea permisului de conducere mai degrabă cei cu mai puţină experienţă (mai puţin de 1 an şi între 1 şi 5 ani experienţă), 50% faţă de 22,5% sancţionaţi dintre cei cu peste 10 ani experienţă la volan, ceea ce denotă faptul că aceştia sunt mai predispuşi să încalce normele de circulaţie.

Toţi participanţii la studiu au fost solicitaţi să identifice măsuri pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Au fost propuse următoarele măsuri:

îmbunătățirea infrastructurii rutiere (58,7%),

– aplicarea unor sancțiuni mai aspre  (45,7%) pentru încălcarea unor reguli de circulaţie care pot cauza accidente grave, precum consumul de alcool;

– realizarea mai multor campanii de prevenire pentru informarea şi responsabilizarea participanţilor la trafic (41%)

– prezenţa mai multor polițiști în trafic pentru supravegherea traficului rutier (35.8%).

Participanţii la sondaj au fost rugaţi să se imagineze în postura de şef al poliţiei şi, din această postură, să spună ce măsură ar lua pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Interesant e faptul că, din 508 respondenți, 225 nu au răspuns la această întrebare, unii dintre ei menţionând că măsurile care ar trebui luate nu intră în atribuţiile şefului poliţiei. Restul au propus următoarele trei măsuri: prezența unui număr mai mare de polițiști în trafic, realizarea unui număr mai mare de campanii de prevenire/informare şi aplicarea imparțială a legii.

Întrebaţi fiind dacă ar fi dispuşi să se implice direct într-o campanie de prevenire, plin aplicarea unui autocolant pe autoturism, aproximativ 70% au răspuns afirmativ şi astfel au devenit promotorii Campaniei cu mesajul “Te grăbeşti? Uite noul tău bolid!”, fapt pentru care poliţiştii maramureşeni le adresează mulţumiri.

Te-ar putea interesa si

VITEZOMANII DIN MARAMUREŞ ÎN VIZORUL POLIŢIŞTILOR: 26 de permise de conducere reţinute, din care 19 pentru viteză

Redactie

CONTROL ANPC LA KAUFLAND: Amenzi de peste 28 mii lei şi oprirea definitivă de la comercializare unor produse neconforme de circa 4 mii de lei

Redactie

Maramureș Car Show – Polițiștii prezenți la manifestarea dun Sighetu Marmației

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.