BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

AVERTIZARE: Pericol de avalanşe în majoritatea masivelor montane. Stratul de zăpadă este instabil iar riscul este de gradul III în munții Rodnei

Pericol de producere a avalanşelor, în majoritatea masivelor montane din România. Stratul de zăpadă este instabil, umezit şi va îngheţa, zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că riscul producerii de avalanşe este însemnat în majoritatea masivelor montane.

La altitudini mari, stratul de zăpadă este instabil şi umezit şi va îngheţa, iar zăpada proaspăt depusă nu va avea stabilitate. În plus, în zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanşe este mai ridicat.

Potrivit ANM, în Munţii Făgăraş, în Munţii Bucegi, în masivele Ţarcu-Godeanu şi Parâng-Şureanu, în Munţii Vlădeasa – Muntele Mare, în Grupa Nordică a Carpaţilor Orientali (zona Munţilor Rodnei) şi în Grupa Centrală a Carpaţilor Orientali (zona Munţilor Călimani–Bistriţei-Ceahlău) este risc însemnat de producere a avalanşelor.

Pe o scară de la unu la cinci, unde unu este risc redus, iar cinci este risc foarte mare, meteorologii au stabilit că, până luni seară la ora 20.00, riscul este de gradul trei.

”La peste 1.800 m, stratul de zăpadă este instabil şi umezit în partea sa superioară, iar odată cu uşoară scădere a temperaturilor va îngheţa. În următoarele 48 de ore, temporar va ninge şi se vor depune câţiva centimetri de zăpadă. Pe pantele suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi izolat medii, riscul fiind crescut la supraîncărcări slabe. În zonele unde există depozite însemnate de zăpadă riscul de avalanşe este mai ridicat”, au transmis meteorologii.

Potrivit acestora, în zonele mai joase sunt posibile precipitaţii mixte, pe alocuri însemnate, cumulând 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

În multe zone montane, grosimea stratului de zăpadă este consistentă. Cel mai gros strat, peste 230 de centimetri, este la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş. Mai sunt 140 centimetri de zăpadă la Vârfu Ţarcu, 130 centimetri la Vârfu Omu, 76 centimetri la Păltiniş, 68 centimetri la Sinaia, 54 centimetri la Parâng, 38 centimetri la Predeal şi 9 centimetri la Fundata.

În Carpaţii Orientali, stratul de zăpadă are 99 centimetri la Călimani, 114 centimetri la Vârful Lăcăuţi, 90 centimetri la Bucin, 79 centimetri la Vârful Ceahlău-Toaca, 35 centimetri la Iezer – Vârful Pietrosul Rodnei şi 15 centimetri la Poiana Stampei.

În Carpaţii Occidentali, stratul de zăpadă are 80 centimetri la Stâna de Vale, 79 centimetri la Semenic, 66 centimetri la Vlădeasa cota 1400 m, 37 centimetri la Vârful Vlădeasa şi 10 centimetri la Roşia Montană. (Sursa info: Observator Antena 1.ro)

Te-ar putea interesa si

FOTBAL: ALEX JUNIOR MARAMUREȘ 5-6 OCTOMBRIE 2024 – EDIȚIA I

Vasile Dale

CONDAMNARE DEFINITIVĂ, ”cadou” de MOȘ NICOLAE: Polițist de la Biroul Rutier Baia Mare condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită

Vasile Dale

INCREDIBIL: Un fost preot, suspectul principal în cazul fetiţei batjocorite şi ucise în Baia Mare! Bărbatul a fost văzut plecând cu fetiţa de mână

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.