Locuințele ANL și sociale în Sighet reprezintă o mare problemă de foarte mulți ani. Pentru a primi o astfel de locuință se întocmesc dosare și se fac liste de așteptare cu timp de rezolvare care durează până la „Sfintele Calende”. Cei mai norocoși, pe bază de pile sau șpagă, primesc o astfel de locuință mult mai repede decât cei năpăstuiți de soartă, scrie Sighet 247.
Este și cazul unei doamne din Sighet, Maria B., care a depus o cerere pentru a i se atribui o locuință socială în urmă cu mai bine de 15 ani! Maria are o stare materială precară, este mama unui copil în vârstă de șase ani și este bolnavă, având în ultimii ani mai multe intervenții chirurgicale și tratamente costisitoare, la care de abia face față.
După mai mult de 15 ani, în sfârșit, a reușit să obțină o locuință socială. Acesteia i s-a atribuit de către Serviciul „Spațiul locativ” din Primăria Sighet un apartament în cartierul Independenței în bl. 14, la etajul 8. Deși operată, femeia a urcat cu greu până la etajul 8 să semneze de primire pentru apartament. Când a văzut apartamentul pe care l-a primit, a rămas îngrozită: un focar de infecție, o adevărată cocină de porci – ușa de intrare spartă și închisă cu un lanț cu lacăt, toți pereții afumați, o mizerie de nedescris, geamurile nu se închid și parțial sunt sparte, uși interioare lipsă. Toaleta este într-o stare de degradare de neimaginat, plină de fecale pe jos și pe pereți, seringi pe jos, rămase de la câțiva boschetari drogați care şi-au făcut veacul pe acolo.
Apartamentul nu are curentul electric legat, instalația electrică este deteriorată și, cel mai probabil, nefuncțională. Nici măcar apă curentă nu există.
„Când am văzut ce apartament mi se dă după 15 ani de așteptare, mi s-a făcut rău. În acest apartament nu se poate locui. Nu am pretenția de lux, dar nici ultima cocină de porci să îmi fie dată de către cei de la Spațiul locativ din Primărie. Cum poate cineva să își bată joc de mine în așa hal, o persoană bolnavă și cu un copil mic, de doar șase ani?”, a declarat Maria B. pentru Sighet 247.
Femeia, văzând dezastrul din apartament, inițial a refuzat să semneze de primire, însă cei de la Serviciul Spațiu locativ din Primăria Sighet i-au zis sec că dacă nu semnează nu va mai primi niciodată vreun apartament social. Auzind acestea, a semnat de primire și a depus o cerere la Primărie pentru a-i fi înlocuit acel apartament cu un alt, locuibil.
„Eu acum stau în chirie cu copilul meu de șase ani, însă în curând trebuie să părăsesc apartamentul pentru că proprietarul l-a vândut. Nu am unde să merg, în acel apartament nu se poate locui. Unde să mă duc, în gară, în parc?”, a mai declarat cu ochii plini de lacrimi Maria B.
„În ședința de Consiliu local din luna martie, voi ridica această problemă. Nu se poate să ne batem joc de oamenii amărâți în acest hal. Cum putem aloca sute de mii de lei pe tot felul de documentații cu care nu se face nimic în acest oraș, cred că putem găsi resursele necesare și prin SPG Urbana să renovăm aceste apartamente sociale înainte de a le atribui beneficiarilor. Ceea ce am văzut în acest caz este revoltător și arată încă o dată cum Administrația Sighetului își bate joc de cei mai amărâți dintre cetățenii orașului”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga (UNPR) pentru Sighet 247.
Rămânautorităţile locale vor rezolva problema Mariei B. Între timp, femeia riscă să rămână în stradă, împreună cu un copil nevinovat în vârstă de doar șase ani.
Preluare Sighet 247