Unul dintre fenomenele sociale care macină tinerii societății zilelor noastre este consumul de droguri. Pentru a trage un nou semnal de alarmă în rândul tinerilor, două licee din Baia Mare, Liceul Teoretic „Emil Racoviță” și Seminarul Teologic Liceal „Sf. Iosif Mărturisitorul” derulează pentru al doilea an proiectul educațional intitulat generic Mirajul Drogurilor.
Dacă anul trecut grupul țintă al activităților pe tema consumului de droguri era format cu precădere din elevi de clasa a X-a, anul acesta este format din elevi de clasa a IX, cu tendința de a trece la clasele inferioare.
Astfel ieri, 20 martie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de alți invitați reprezentanți ai instituțiilor partenere, au participat la o dezbatere intitulată Drogurile între mit și realitate, beneficiari fiind elevi de clasa a IX din cele două unităţi de învăţământ.
Polițiștii de prevenire au încercat să-i sensibilizeze/ conștientizeze pe elevi cu privire la consecințele devastatoare pe care le are consumul de droguri asupra vieții lor, dar și al familiilor lor, prin prezentarea unor cazuri concrete de tineri consumatori de droguri, instrumentate de poliție. De asemenea au făcut referire la substanțele etnobotanice, modul de preparare al acestora și gradul ridicat de nocivitate, mulți tineri neștiind de fapt ce pot avea în compoziție aceste substanțe (otravă de şobolani, cherosen, pastă de dinţi etc.) și la ce riscuri se expun prin consumul lor, încă de la prima doză.
Din păcate fenomenul a luat amploare în rândul tinerilor liceeni, vârsta de debut a consumului scăzând de la un an la altul, astfel încât prevenirea consumului de droguri va fi continuu abordată în şcoli de poliţiştii de prevenire.