De curând Sighet 247 a început publicarea salariilor din Primăria Sighet și din instituțiile din subordine. Trebuie să spunem doar că salariul pe care îl încasează un polițist local este și de două ori mai mare decât venitul unui polițist din cadrul Poliției Naționale sau a Poliției de Frontieră.
Astăzi publicăm salariile angajaților din Poliția locală, Serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, Centrul național pentru promovare și informare turistică și cuantumul indemnizațiilor consilierilor locali sigheteni.
UPDATE: După publicarea salariilor de la Poliția Locală Sighet, sindicaliștii din Poliția de Frontieră reacționează
”În România anului 2019, un polițist local din orașul Sughetu-Marmatiei, judetul Maramures, un oraș cu 37.000 locuitori, a ajuns să aibă salariul mai mare, față de un polițist cu 15-20 ani experiență!!!! Cum un sef serviciu de la „gardieni publici sa aiba salariu mai mare decat sefii celor doua Inspectorate ale Politiei si al Politiei de Frontiera????? Ce pacat pentru noi si noroc pentru voi ca nu putem face greva, ‼
⚠️ Tragic …nu ⁉️
🛑 Vreau #politist local la #Sighetu-Marmatiei ‼
➡️ Cum Dumnezeu se apreciaza munca in ziua de azi…… ma uit cum un „local” care are grija de panselute este rasplatit cu mult peste politistul care constata infractiuni, instrumenteaza dosare penale, etc !!!
Presedinte SNPR Decus Maramures, Ion Tomoiaga”
În zilele următoare urmează să publicăm salariile și din celelalte instituții aflate în subordinea Primăriei și a Consiliului Local.
La o scurtă analiză a documentului oficial, pus la dispoziția redacției Sighet 247 de către consilierii locali Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali (UNPR), aflăm că în cadrul Serviciul public comunitar de evidență a persoanelor (serviciul „Buletine”) există 9 posturi, din care vacante 1, ocupate 8.
Conform documentului oficial, fondul de salarii aferent lunii ianuarie 2019 pentru angajații din cadrul SPCLEP a fost în sumă de 60.987 lei, ceea ce înseamnă că salariul mediu al unui angajat este în sumă de 7.623,37 lei. Salariile diferă de la un angajat la altul, cel mai mare salariu fiind al șefului de serviciu, în sumă de 10.046 lei (salariu de încadrare, la care se mai adaugă spor de vechime, spor de hrană și alte nenumărate sporuri), iar cel mai mic este al unui consilier superior, în sumă de 5.177 lei (la care se adaugă spor de vechime, de hrană + alte sporuri).
La Poliția locală Sighet în organigramă figurează un număr de 36 de posturi, din care vacante 1, ocupate 35. Totodată, în Poliția locală există trei funcții de conducere: 1 director executiv, 1 șef serviciu și 1 șef birou.
Conform documentului oficial, fondul de salarii aferent lunii ianuarie 2019 pentru angajații din cadrul Poliției locale Sighet a fost în sumă de 194.491 lei, ceea ce înseamnă că salariul mediu al unui angajat este în sumă de 5.556,88 lei. Salariile diferă de la un angajat la altul, cele mai mari salarii fiind următoarele:
– director executiv: 10.754 lei;
– șef serviciu Ordine publică: 10.046 lei;
– șef birou Circulație, ocupat oarecum degeaba, Poliția locală nemaiavând atribuții în acest sens decât pentru parcări, depășire de tonaj și intrare pe sens interzis: 9.318 lei.
Salariile polițiștilor locali sunt cuprinse între 3.451 lei și 5.957 lei. La toate salariile angajaților Poliției locale se mai adaugă diverse sporuri (vechime, spor de noapte, spor de zile nelucrătoare + alte sporuri).
În plus față de salariile menționate mai sus, toți angajații Poliției locale beneficiază de INDEMNIZAȚIE DE HRANĂ în sumă de aproximativ 1.000 lei / lună + normă de echipare, în sumă relativ redusă.
Cel mai tare loc de muncă din Sighetu Marmației îl ocupă directorul CNIPT (Centrul național de informare și promovare turistică, cu sediul în fostul WC public din fața fostului cinematograf „Muncitoresc” din centru).
La CNIPT figurează două posturi, unul de director și unul de agent turism. Practic, cei doi angajați se ocupă de promovarea turismului în Sighet și înmânează două-trei hărți pe săptămână câtorva turiști care le calcă pragul.
Pentru această muncă, directorul CNIPT primește un salariu lunar în sumă nu mai puțin de 10.432 lei!!! Agentul de turism este mult mai slab remunerat, doar cu 2.600 lei. La aceste salarii se adaugă alte sporuri (vechime, spor de calculator și normă de hrană).
În ciuda a ceea ce se crede de către public, consilierii locali sunt indemnizați cu sume relativ mici (comparativ cu salariile existente în Primărie). Indemnizația maximă pe care o poate lua un consilier local în Sighet este de 795 lei / lună, aceasta în condițiile în care au avut loc toate ședințele. În realitate, indemnizația variază între 0 lei și 795 lei / lună. Dacă un consilier lipsește, chiar și motivat, de la o ședință, acesta pierde din indemnizație.
Funcțiile pe care consilierii le ocupă în diverse Comisii sau Consilii de administrație nu sunt remunerate în niciun fel.
„Anul acesta vom avea cel mai sărac buget din istoria municipiului”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Nicolae Iuga (UNPR). „Banii din buget nu ajung nici pentru salarii până la sfârșitul anului. Avem de a face cu o schemă de personal supra-aglomerată, în care sunt foarte multe funcții de conducere, remunerate cu salarii de la 8.000 de lei în sus, la care se adaugă diverse sporuri. Din păcate, inginerul nostru în lemn Horia Scubli (primarul – n.r.) nici astăzi nu înțelege să reorganizeze instituțiile din subordinea Primăriei și a Consiliului local. Nu mai rămân bani pentru nimic în buget: asfaltări ZERO, bani pentru iluminatul public sunt până în august, la Spitalul municipal alocăm 5% din suma acordată în 2017 (de 20 de ori mai puțin! – n.r.). Intrăm încet, dar sigur, în faliment total”, a mai declarat consilierul.
Notă: În cazul în care accesați articolul de pe un telefon mobil și aveți dificultăți în a vizualiza listele cu salarii, deschideți articolul direct de pe Google Chrome, nu prin click din rețeaua de socializare Facebook.
Preluare sighet247.ro