Recomandate

BILANŢ CJSU MARAMUREŞ: 26 de localități maramureșene afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase (VIDEO)

Fenomenele meteorologice periculoase și precipitațiile torențiale au contribuit la formarea de torenți pe versanți, respectiv la creșterea nivelurilor și debitelor văilor și pâraielor.

Au fost depășite pragurile de precipitații la mai multe stații hidrometrice (Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza), respectiv mai multe râuri au atins cota de atenție (Vișeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuș). Văile și pâraiele de pe raza a 11 unități administrativ-teritoriale, respectiv 26 de localități (Baia Sprie, Cernești, Baia Mare, Șișești, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomirești, Bârsana și Poienile de Sub Munte) s-au revărsat și au afectat curți și anexe, infrastructura rutieră, terenuri arabile, dar și apărări de maluri.”Pompierii militari din Vișeu de Sus și Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare și cu motopompe pentru evacuare apelor din subsoluri și curți din șase gospodării inundate în localitățile Strâmtura, Vișeu de Sus și Vișeu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situații de urgență au acționat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curățarea drumurilor de aluviunile transportate de șuvoaiele de apă. Angajații de la drumuri județene au decolmatat șanțurile și rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliție au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate și au sprijinit intervenția echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundații ”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.

Scurgerile de pe versanții și apele revărsate ale văilor și pâraielor au inundat trei subsoluri, 26 de anexe gospodărești, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de pășuni și fânețe.

Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriș care au colmatat cinci fântâni și au afectat 0,3 km de drum județean, 10,7 km de drumuri comunale, 55,7 km de străzi și ulițe, 6,52 km de drumuri agricole, 2 km de drumuri forestiere. Ape învolburate au colmatat și distrus un podeț, o punte pietonală, respectiv au afectat cinci poduri și 15 podețe. Creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă au produs eroziuni de mal pe o suprafață de 20 km, respectiv au afectat 0,5 km de apărare de mal.

Situația centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central, iar verificarea și evaluarea obiectivelor afectate de inundații vor fi verificate de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

Te-ar putea interesa si

PASUL MESTEACAN: O FAMILIE DE SATMARENI BAGATA IN SPITAL DE UN SOFER (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

ACCIDENT SPECTACULOS LA TÂRGU LĂPUŞ: Beat la volan, intră cu maşina într-un gard, apoi rupe o conductă de gaz şi dărâmă un stâlp (FOTO)

Vasile Dale

FOTO / VIDEO – INTERVINE SALVAMONT MARAMUREŞ: Alergător montan, accidentat la coloană în timpul unui antrenament pe Vf. Mogoşa

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult