Astronomia este prima dintre științele umanității, iar OMUL de cum și-a ridicat ochii spre cer, a căutat răspunsuri esențiale la întrebările sale despre Univers și despre locul său în univers. A dorit să înțeleagă mecanica cerului și pentru aceasta a inventat ceasuri solare, a observat cu atenția mișcările planetelor și a Soarelui pe cer, cometele și alte obiecte exotice, a dorit să vadă în profunzimea spațiului cosmic și pentru aceasta a inventat telescopul iar – mai apoi – a dorit să poată zbura în spațiul cosmic, iar pentru aceasta, de la roată și până la cele mai sofisticate computere de la bordul navelor spațiale, toate tehnologiile care cândva păreau de domeniul science-fiction au devenit realitate și – mai mult – o realitate cotidiană prin aplicațiile sale extraordinare în viața cotidiană. Pe această scară a timpului, planetariul reprezintă una dintre pietrele de temelie ale cunoașterii universului și a lumii în care trăim, fiind un promotor activ al astronomiei și educației astronomice.
La 1 iulie 1969 era inaugurat la Baia Mare, aproape simultan cu planetariul din Constanța, un planetariu cu o cupolă în diametru de 8 metri, ce făcea posibilă imersiunea pe bolta cerească prin intermediul proiectorului stelar ZKP-1 de la Zeiss din Jena, Republica Democrată Germania, o variantă ușor îmbunătățită și miniaturizată, adaptată unor domuri de proiecție mai mici, a primului proiector de planetariu al Zeiss. Timp de aproape 50 de ani, planetariul băimărean s-a prezentat publicului ca primul planetariu public din România și unicul din Transilvania. În aceste 5 decade, însă multe alte planetarii instalate în România au realizat upgrade-uri tehnologice după numai câțiva ani (ex: ZEISS ZKP-2 la Constanța), pe când la Baia Mare, acest lucru nu s-a întâmplat până în 2015, când proiectul cofinanțat de Uniunea Europeană pl@NETour a repoziționat Baia Mare pe hartă, prin proiectorul stelar Zeiss Skymaster ZKP-4, un proiector opto-mecanic LED asistat digital.
În acest an 2019, al aniversării, jubileului existenței sale, vom extrage tot ce a fost pozitiv din istoria oarecum zbuciumată a acestei instituții de știință și cultură deopotrivă și vom vorbi despre oamenii mari care au făcut imposibilul posibil, care s-au dedicat educației astronomice și care au satisfăcut așteptările a milioane de vizitatori care au trecut pragul acestei instituții. Vom vorbi de asemenea mult despre viitor. Vă invităm să facem împreună călătoria în timp, de la momentul inaugurării și până în actualitate.
Festivitățile aniversare se desfășoară în zilele de 25 – 26 iunie 2019 la sediul Complexului Astronomic Baia Mare și au următorul program:
25 iunie 2019
- Orele 9.30 – 10.00: Conferință de presă. Trecut, prezent și viitor la Complexul Astronomic Baia Mare.
- Orele 10.00 – 11.00: Deschiderea oficială a festivităților aniversare. Discursuri oficialități și prezentarea invitaților participanți la simpozion (de la Planetariul Universității de Vest Timișoara, Planetariul Constanța, Planetariul Chișinău, Planetariul Muzeului Olteniei Craiova, Planetariul Galați, Planetariul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, Planetariul privat din Horodniuc, Astroclubul din Sighetul Marmației, Asociația Astronomică ”Sirius”, Astroclubul Meridian 0 Oradea, Astroclubul Cluj Napoca);
- Orele 11.15 – 18.00: Simpozionul ”Astronomia în Planetariile din România” (comunicări științifice prezentate de colegi de la planetariile din România și Chișinău – Republica Moldova și invitați de la Astrocluburile și Asociațiile Astronomice importante din România.
- Orele 13.00 – 13.30: Vernisajul expoziției de pictură în ulei și acril: ”GALACTIC FANTASY”. Expune Victoria Labuhnn
26 iunie 2019
- Ora 10.30: Vernisajul expoziției de fotografii: ”ASTROFOTOGRAFIE”. Expune Eduard Andrei Mociran.
- Orele 14.30 – 17.00 Vizitare obiective turistice din Baia Mare.