Materialele Campaniei SPUNE NU VIOLENȚEI DOMESTICE! sunt în curs de distribuire. Polițiștii din Ulmeni și cei ai Secției 3 Poliție Rurală Fărcașa sunt primii care au primit ghidurile de buzunar ce conțin informații și recomandări privind abordarea cazurilor de violență în familie.
Până la sfârșitul săptămânii cele 100 de afișe realizate sub egida OSCE vor ajunge la subunitățile de poliție, în special în mediul rural și vor fi distribuite de polițiști în locuri vizibile și în zone intens circulate (primărie, școală, stații de autobuz, biserică etc.).
Efectele violenței domestice asupra copiilor: într-o familie afectată de comportamente agresive, copiii trăiesc într-o atmosferă în care nevoia de siguranță și securitate emoțională sunt profund alterate. În locul autorității părintești, într-un astfel de cămin se instalează teroarea care nu educă, nu formează un adult echilibrat și care poate frâna dezvoltarea mentală și afectivă normală a copilului.
Impactul violenței de gen asupra copiilor, în special al violenței domestice, este foarte dăunător. Copiii pot să prezinte unul sau mai multe din următoarele simptome:
- Tulburări de somn și tulburări alimentare
- Urinare în timpul somnului
- Tulburări de vorbire
- Tulburări comportamentale: agresivitate față de colegi, prieteni, profesori sau pasivitate la agresiunile celorlalți
- Dificultăți de învățare și socializare
- Depresie, anxietate, gânduri sau tentative de suicid.
Pentru binele copiilor, încercați să ieșiți din situația de violență!