BREAKING NEWSEvenimentImportantRecomandate

PRELUARE ACTUALMM: Groapă de gunoi la Lăpuşel. Oamenii se opun, dar proiectul continuă. Vezi ce spune primarul din Recea

Anunțul că în localitatea Lăpușel, comuna Recea, se va edifica o groapă de gunoi temporară (temporară însemnând pentru o perioadă de câțiva ani de zile, în cel mai bun caz) a stârnit revolta localnicilor din zonă. Oamenii au dubii cu privire la necesitatea unei noi gropi de gunoi în județ și sunt de-a dreptul indignați de decizia pe care au luat-o autoritățile, spun ei, fără să se consulte cu ei, scrie ActualMM.

Revolta oamenilor vine și în contextul în care, în județul nostru, gropile temporare de gunoi au obiceiul de a-și prelungi durata de viață până când o instanță decide închiderea acestora (exemplu: cea din zona Teplița, Sighetu Marmației. Colegii de la Sighet247 au scris pe larg despre acest subiect). Strategia autorităților județene este simplă: se închide o groapă de gunoi temporară, deschid altă groapă de gunoi temporară…

Cum s-a ajuns în această situație?

Această stare de fapt ar fi putut să fie evitată cu ușurință dacă proiectul ‘Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş’ ar fi fost finalizat, așa cum ar fi trebuit de ani buni. Practic proiectul a fost început în 2006, suntem în 2020 și tot ce au mișcat în acest sens cei trei președinți ai CJ Maramureș de-a lungul timpului a fost să “toace” zeci de milioane de euro pe bandă rulantă, fără vreun rezultat final. Motivele eșecului, invocate în repetate rânduri au fost diverse: de la constructorul care nu și-ar fi făcut bine treaba și până la terenul care nu ar fi viabil pentru o astfel de construcție (în pofida studiilor de toate felurile…). Evident, cei care trag ponoasele acestei proaste organizări manageriale sunt tot cetățenii, care trebuie să suporte mirosurile înțepătoare ale deșeurilor, dar și dezastrul ecologic provocat de contaminarea pământului.

Cetățenii din Lăpușel au promovat și semnat inclusiv o petiție prin care cer autorităților județene renunțarea la proiectul gropii de gunoi temporare. Din nefericire pentru ei, s-au lovit de indiferența autorităților și promisiunile deja binecunoscute cum că groapa nu va afecta mediul sau cetățenii și că proiectul a fost conceput în așa fel încât să nu polueze, iar deșeurile să nu fie suflate de vânt.

Președintele CJ Maramureș a spus, printr-o postare pe Facebook, că instituția pe care o conduce a a fost acționată în instanță cu privire la proiect. Ba mai mult, dă vina pe interesele politice ale unor consilieri locali din Coltău și Recea pentru ceea ce el numește “dezinformare” cu privire la groapa de gunoi temporară ce urmează să fie construită.

“Au apărut foarte multe #dezinformări, dar și multe #interesepolitice din partea unor consilieri locali, atât din Coltău și Recea, cât și din Satulung. Bătălia și ORGOLIILE POLITICE ne distrag atenția de la problemele reale din administrație. Am fost acționați în instanță pe motive neconforme cu realitatea: că terenul nu e intravilan, că urmează să construim pe o culme, dar e vorba de o groapă naturală, că proiectul nu respectă rigorile de mediu, total neadevărat”, a scris Gabriel-Valer Zetea.

Tot în aceeași postare pe Facebook, președintele CJ Maramureș prezintă practic groapa de gunoi temporară ca fiind o soluție salvatoare oferită pentru cetățeni. Pentru că, nu-i așa, construirea unor gropi temporare de depozitare a deșeurilor este o acțiune lăudabilă pentru o administrație județeană a unei țări europene. De asemenea, președintele CJ aproape că i-a certat pe maramureșeni pentru că nu au protestat cu privire la alte gropi temporare construite care nu ar fi atât de “sănătoase” precum cea care urmează să fie deschisă în Lăpușel.

“Să ne gândim ce s-ar întâmpla în Maramureș dacă, în luna iulie, spre exemplu, deșeurile nu ar mai fi colectate. Să ne imaginăm ce BOMBĂ ECOLOGICĂ am avea în județ, cum ar arăta râurile din județ infestate cu deșeuri, cum ar arăta curțile oamenilor, pubelele din orașe. Acest proiect vine să ne salveze de un astfel de scenariu și ajută toate primăriile din Maramureș. Încercăm să ajutăm 500.000 de locuitori, chiar dacă există câteva sute care, în acest moment, se declară nemulțumiți de acest amplasament care, de altfel, este LEGAL (…) Gropile vechi de gunoi care au existat în județul Maramureș presupuneau depozitarea deșeurilor direct pe sol. Levigatul din fiecare spațiu de stocare, la orice ploaie, se scurgea în PÂNZA FREATICĂ. Cu toate acestea, nu au existat proteste mari de mediu în județ, chiar dacă acele depozite istorice de gunoi poluau cu adevărat”.

Localnicii care se opun construirii gropii de la Lăpușel, intimidați


Unii dintre localnici susțin chiar că apropiați ai primarului PSD al comunei Recea, Pavel Octavian, ar exercita acțiuni telefonice sau directe de intimidare a celor care se opun construirii gropii de gunoi. Deși mai multe persoane, inclusiv un consilier local al USR, au cerut primarului un punct de vedere cu privire la aceste acuzații, edilul nu a făcut momentan nici un fel de precizare cu privire la acest subiect. Așadar, autoritățile locale decid și fac exact după voia lor, fără să ia în calcul o discuție în prealabil cu cetățenii, cum ar fi normal într-o democrație.

ACTUALIZARE:

În urma unei discuții telefonice cu primarul comunei Recea, Octavian Pavel, acesta a declarat că, din punct de vedere legal nu are ce să facă altceva decât să accepte situația. Primarul ne-a declarat că întreaga situație și-a avut începutul încă de acum 12 ani, din 2008, când proprietarii celor 20 de hectare de teren ale composesoratului au decis să le exproprieze Consilului Județean Maramureș.

În 2008, la căminul cultural din Lăpușel a avut loc o dezbatere publică. Și atunci au fost unii împotrivă. 26 de miliarde de lei vechi au luat cei care au avut pământul. În momentul în care cetățenii au expropriat terenul, ei și-au dat acordul. O parte din contestatarii de azi sunt copii ai celor care au luat sume frumușele în 2008”, ne-a declarat primarul comunei Recea.

De asemenea, mai spune Octavian Pavel, el nu are nici un fel de pârghie prin care să poată opri construcția gropii temporare de depozitare a deșeurilor. Întrebat ce părere are despre faptul că în comuna sa se va construi această groapă, primarul nu a dorit să ofere un răspuns concret.

Groapa e situată la 3,5 kilometri de cea mai apropiată casă din Lăpușel. Inclusiv pe unii care au fost împotrivă i-am dus la locul unde urmează să fie construcția și au văzut și ei că e departe și de drum, și de case. Nu e ca groapa de la Italsofa. Dacă n-ar fi fost pe teritoriul comunei Recea, aveam o pozitie. Fiind pe teritoriul administrativ și cunoscând repecusiunile în baza legii 50 a autorizațiilor de contrucție… altfel poți să discuți când nu ești implicat în subiect. Dacă se vor obține toate acordurile si avizele, daca se va obtine acordul de mediu, inclusiv punctul de vedere al DSP și al tuturor instituțiilor, voi semna autorizația de construcție. Oricine are dreptul să ceară certificatul de urbanism și ești obligat să emiți autorizație de construcție. L-am emis în luna decembrie certificatul de urbanism”, ne-a explicat Octavian Pavel.

Conform documentației, groapa de gunoi temporară nu ar trebui să existe mai mult de 3 ani. Totuși, majoritatea zonelor de depozitare a gunoaielor de acest gen din Maramureș și-au depășit termenele de “viață”. În acest sens, primarul ne-a declarat că a obținut un beneficiu pentru comunitate, pentru cei 3 ani în care aici va funcționa groapa de gunoi, însemnând că cetățenii din comună nu vor avea de achitat taxă de salubrizare.

Nu știu dacă o să dureze mai mult de 3 ani. Noi am pus o conditie: dacă se vor obține avizele și acordurile, comuna Recea să fie scutită de taxa de salubrizare, ca o certituine. 40 mii lei lunar e valoarea scutirii”, ne-a mai declarat primarul.

Cât despre acuzațiile aduse, privind unele intimidări aplicate cetățenilor care nu sunt de acord cu construcția gropii, primarul a declarat ca nu sunt altceva decât jocuri politice, negând orice fel de acuzație de acest gen.

ActualMM

Te-ar putea interesa si

INCREDIBIL: Numele mamei primarului Cherecheș apare în stenograme. Fostul parlamentar era pomenit de cuscra sa

Vasile Dale

INVITAŢIE: Consiliul Județean Maramureș orgnaizează HORA LA PRISLOP

Redactie

FOTO: Impact între două maşini pe Bd. Independenţei, la podul de la Kaufland

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.