Eveniment

BILANŢUL RUPERILOR DE NORI: Pagube de peste 2600 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în Maramureș

Fenomenele hidrometeorologice periculoase (precipitații însemnate, dar și averse care au avut caracter torențial, ”ruperi de nori” și grindină de dimensiuni mici și medii) au produs pagube pe raza a 47 de unități administrativ-teritoriale, respectiv 86 de localității în județul nostru.

”Am coordonat și dispus acțiuni de intervenție pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Pompierii militari, grupa operativă de la ISU, grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situații de urgență, angajați ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, serviciilor voluntare pentru situații de urgență au intervenit cu mijloace tehnice (motopompe, buldoexcavatoare, excavatoare, buldozere, camioane etc) în sprijinul cetățenilor. Echipaje de poliție au asigurat desfășurarea activităților echipelor de intervenție și au dirijat traficul rutier în zonele afectate de inundații”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.



Precipitațiile torențiale au contribuit la formarea de torenți pe versanți care au crescut debitele și nivelurile unor pâraie. De asemenea, au fost depășite cotele de apărare în principalele bazine hidrografice din raza județului. Șuvoaiele de apă au transportat aluviuni, pietriș, bolovani, material lemnos și material vegetal și au colmatat podețe, poduri, fântâni, șanțuri, rigole, rețele de canalizare. Torenții de pe versanți s-au revărsat și au avariat trei gospodării. Au fost inundate peste 100 de gospodării, cinci anexe gospodărești, șase obiective sociale, economice, culturale și administrative. Șuvoaiele de apă au afectat cinci poduri și 123 de podețe și punți pietonale, drumuri județene, drumuri comunale, străzi și au colmatat 15 fântâni. Ieșirea din albie a cursurilor de apă a inundat 57 hectare de teren arabil, 43 hectare de pășuni și fânețe. Grindina și scurgerile de ape au avariat peste 2500 metri pătrați de sere și solarii.

Apele învolburate au înecat 33 de animale și au avariat patru surse de alimentare cu apă în sistem centralizat, respectiv au afectat șapte construcții hidrotehnice. S-au constituit, prin ordin al prefectului, comisii mixte de evaluare a pagubelor care s-au deplasat în teritoriu.

S-au întocmit, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare procesele verbale de constatare și evaluare, respectiv rapoartele de sinteză. De asemenea, a fost elaborată și transmisă la nivel central documentația pentru promovarea unei Hotărâri de Guvern în vederea alocării sumelor necesare pentru lucrări de reparații și refacerea obiectivelor afectate de inundații.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV VIDEO: Avem primele imagini cu pistolarul din Șurdești de la reconstituire. Liviu Mureșan a colaborat cu anchetatorii, dar nu a spus exact unde a aruncat pistolul

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO ȘOMCUTA MARE: Polițistul în timpul serviciului este persoană PUBLICĂ, nu privată! Unii polițiști habar nu au ce înseamnă protecția datelor cu caracter personal!

Vasile Dale

EXCLUSIV FOTO/VIDEO / ACTUALIZARE: Ninge abundent în Maramureș: Trafic îngreunat pe DN18 pe Gutâi și Hera. TIR blocat, utilajele de deszăpezire se plimbă, dar nu aruncă material antiderapant

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult