BREAKING NEWSImportantRecomandate

Părinții sunt îngrijorați. Soluții există. Trebuie doar să luăm atitudine

În ultima perioadă tot mai mulți părinți mi-au adresat întrebări cu privire la începerea noului an școlar, perioadă pe care cu toții o privim cu îngrijorare. Mulți dintre ei nu au aflat nici în acest moment informații importante despre modul în care se vor desfășura cursurile sau ce se va întâmpla cu perioada de after-school, în cazul elevilor din clasele primare.

Această problemă este una majoră nu doar la nivelul Municipiului Baia Mare, ci la nivelul întregii țări, deoarece pentru majoritatea părinților care lucrează ceea ce noi numim școală după școală era soluția salvatoare. Aceștia aveau certitudinea că cei mici sunt în siguranță, supravegheați de personal calificat, cadre didactice dedicate. În aceste ore, elevii aveau parte de activități educative, de socializare și petrecere a timpului liber, dar mai ales de sprijin la efectuarea temelor.

Am fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care aceste programe nu se vor putea desfășura din diferite motive. Părinții sunt îngrijorați că vor fi nevoiți să renunțe, cel puțin unul dintre ei, la locul de muncă sau să își micșoreze norma la 4 ore pentru a se putea ocupa de copii.

Pornind de la aceste discuții, temeri pe care eu le consider firești având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm, propunerea mea este implementarea unui program privind acordarea unui ajutor financiar de care să beneficieze toate familiile care au în întreținere copii de până la 12 ani și care au nevoie de serviciile unei bone. Pentru copiii preșcolari există și un cadru legislativ, respectiv Legea 35/2020 publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 271 din 01.04.2020, cu intrare în vigoare la 31.05.2020. Potrivit acestei legi familiile care apelează la serviciile unei bone vor primi ajutor financiar de la stat.

De acest sprijin financiar pot beneficia persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei/persoană. Din păcate, la ceilalți părinți nu prea s-a gândit nimeni și nu înțeleg de ce. Este imposibil să ne imaginăm că un copil aflat în clasa pregătitoare, care are doar 6 ani și care nu se mai numește preșcolar, poate fi lăsat singur acasă. Unii mă vor contrazice și vor spune că părinții au putut beneficia de concedii tehnice. Da, este adevărat, însă a fost vorba despre o soluție pe termen scurt și doar pentru perioada în care cursurile s-au desfășurat exclusiv în mediul online.

Pe de altă parte, în această perioadă, când cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt în creștere la nivel local, acești copii care vor intra în colectivitate nu vor mai putea fi lăsați în grija bunicilor care sunt atât de vulnerabili. Avem nevoie de susținerea tuturor categoriilor sociale vulnerabile, iar în această perioadă familiile care au copii mici și care urmează să intre în colectivitate pot fi considerate vulnerabile. Acești părinți trebuie să fie convinși că micuții nu se vor infecta cu noul virus, că nu-și vor pierde locul de muncă și că… cineva le va veni în ajutor.

Gavra Bogdănel Viorel

Articol comandat de Partidul Mișcarea Populară Maramureș. Cod unic de identificare 21200020.

Te-ar putea interesa si

Campania „Încalță un copil” – Un gest de suflet pentru copiii din Maramureș. A IV-a ediție a campaniei în Maramureș. Până acum sute de copii au primit încălțaminte 

Vasile Dale

CORONAVIRUS: Maramureşul înregistrează un nou deces cauzat de Covid-19. Numărul morţilor ajunge la 13

Redactie

EXCLUSIV: Jafuri în serie la Ocna Șugatag. Bancomatele a două bănci din stațiune au fost sparte

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.