BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

E OFICIAL – RECUNOSC TOT CE AM SCRIS: Spitalul Județean de Urgență Baia Mare NU este în carantină

În urma informațiilor apărute în mass-media cu privire la faptul că Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare ar fi în carantină sau că ar exista secții medicale închise din cauza unor focare COVID-19, conducerea unității medicale face o serie de precizări (nici până astăzi DSP sau CJSU Maramureș nu ne-a răspuns la solicitările noastre de acum trei zile referitoare la acest subiect).


Astfel, dacă media cadrelor medicale și sanitare infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 este de aproximativ 10% la nivel național, în cele 9 luni de la debutul pandemiei, rata de îmbolnăvire la nivelul instituției sanitare băimărene se menține sub 4%. Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare nu este spital COVID sau spital suport, însă orice pacient care prezintă suspiciune COVID-19 este internat și investigat până la confirmarea sau infirmarea rezultatului pozitiv. Dacă pacientul este pozitiv, acesta este transferat (în limita locurilor libere existente în cele două spitale din Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare – desemnat spital suport sau către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare – care este spital COVID) pentru tratament de specialitate. În situația în care testul este negativ, pacientul este trimis către secția din cadrul Spitalului Județean de Urgență Baia Mare care a decis internarea bolnavului, în vederea continuării investigațiilor. În situația în care testul pacientului este negativ, însă acesta prezintă infecții respiratorii, febră și alte simptome specifice COVID-19, personalul din Spitalul Județean continuă investigațiile radiologice și, până la efectuarea unui nou test, acolo unde situația o impune, pacientul este menținut și tratat ca și suspect COVID, în cadrul unității medicale.

Personalul medical confirmat COVID-19 poate aduce virusul și din comunitate

Reprezentanții conducerii Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au declarat că nu neagă existența îmbolnăvirilor în rândul personalului medical, sanitar sau auxiliar, însă doar o parte dintre cazuri au fost înregistrate în cadrul spitalului. Potrivit acestora au fost situații în care medici, asistenți/asistente, infirmieri sau brancardieri au venit la muncă din concediu sau de pe zile libere și au constatat că s-au infectat cu noul coronavirus din comunitate, fiind contacții direcți ai unor persoane din anturajul personal, care au fost confirmate pozitiv.
”Nu ne temem de bolnavul COVID cât ne sperie bolnavul asimptomatic sau chiar colegii noștri care nu acordă atenție maximă modului în care folosesc echipamentul sanitar de protecție. Încă de la începutul pandemiei, Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare face triaj epidemiologic, alocând personal medical și sanitar în acest sens. Totodată, încă din luna martie a anului în curs, o parte dintre paturile existente în unitatea medicală au fost rezervate pentru bolnavii COVID-19, conform solicitării transmise de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Periodic, prin platforma Consiliului Județean Maramureș, testăm întreg personalul medical care activează în spital, iar cei care prezintă simptomatologie COVID-19 sunt testați în baza definiției de caz, de către personalul din Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare”, arată reprezentanții unității medicale.

Atât pacienții pozitivi COVID-19 cât și cei cu altă simptomatologie beneficiază de tratament de specialitate în Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

Conducerea unității medicale arată că personalul angajat este preocupat de starea de sănătate a tuturor pacienților, atât a celor pozitivi confirmați cu noul coronavirus, cât și a celor care prezintă alte boli. ”Internăm toți bolnavii care au nevoie de spitalizare, suspecți COVID-19 sau negativi, care prezintă altfel de boli, pentru că încercăm să prevenim apariția unor complicații care pot să apară în lipsa administrării imediate a unui tratament de specialitate. Cu toate acestea, nicio secție a spitalului nostru nu este și nici nu a fost închisă în aceste nouă luni”, susține conducerea Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”.
Pentru a clarifica situația prezentată pe Secția ATI suntem abilitați să comunicăm faptul că secția de Terapie Intensivă de la etajul II este folosită pentru bolnavii cu sindrom respirator acut (suspecți sau confirmați COVID-19), care necesită suport respirator. Din 9 paturi prevăzute ințial în ATI, azi există 16 paturi pregătite să preia și să trateze pacienții.

În același timp, la etajul III, în cadrul Secției Urologie, a fost amenajată o secție de Terapie Intensivă pentru bolnavii cu alte afecțiuni care au nevoie de ajutor medical de specialitate.

În ceea ce privește Secția de Chirurgie Generală, care se află la etajul IV, aici s-a luat decizia de a crește numărul de paturi pentru suspecții COVID, de la 12 paturi stabilite la începutul pandemiei, la 30 de paturi, în prezent. Acesta este așa-numitul compartiment tampon, unde se află internații pacienții suspecți COVID care nu au nevoie de terapie intensivă. Odată confirmat cazul ca fiind pozitiv, pacientul este transferat către spitalul COVID sau spitalul suport, în timp ce persoanele al căror test este negativ sunt trimise spre secția care a decis internarea.

”Nu credem că personalul medical din Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare trebuie supus și presiunilor externe, dat fiind că munca fiecăruia este extrem de solicitantă. Pentru că, de la o zi la alta situația pe secții este în continuă dinamică, în fiecare dimineață se face analiza secțiilor medicale din spital, a numărului de pacienți internați pe fiecare secție și a personalului existent la muncă. Astfel, acolo unde o secție cu 20 de paturi, spre exemplu, are doar 4 bolnavi internați, va transfera în ziua respectivă, prin decizia conducerii, personal medical, sanitar sau auxiliar spre secția care are numărul total de paturi ocupate sau unde este depășită capacitatea secției, prin bolnavii internați care necesită tratament pentru o patologie anume. Spitalul Județean de Urgență continuă să consulte, în Ambulatoriu și în Unitatea de Primiri-Urgențe toți bolnavii care apelează la servicii medicale și, unde situația o impune, medicii decid internarea acestora, nediscriminatoriu”, susțin reprezentanții conducerii SJUBM.

Lipsa locurilor libere în Spitalul COVID-19 și în spitalul suport din Baia Mare impune tratarea bolnavilor confirmați în Spitalul Județean

Datorită creșterii numărului de cazuri de pacienți infectați de la o zi la alta, cele două spitale din Baia Mare a căror direcție este, în principal, tratarea pacienților COVID-19, ajung să fie supraaglomerate și nu mai pot prelua pacienții testați pozitiv în Spitalul Județean de Urgență. Spitalul Județean nu refuză niciun bolnav și, în concluzie, până se eliberează un pat în oricare dintre cele două spitale amintite mai sus, bolnavul cu COVID-19 este tratat în cadrul unității medicale unde a fost confirmat.

”Colaborăm foarte bine cu cele două unități medicale și, în limita locurilor libere, acestea preiau pacienții pozitivi internați în Spitalul Județean. Însă când ne spun că le este depășită capacitatea de cazare, avem obligația morală și nu numai, de a nu scoate bolnavul din secție. Prin jurământul pe care fiecare dintre noi l-am depus, viața pacientului este principala noastră prioritate. Dar este la fel de evident că, testând tot mai mult, vom identifica tot mai multe cazuri și este posibil ca, la un moment dat, nici în Spitalul Județean să nu mai fie locuri și să apelăm la alte spitale din județele limitrofe. Cu toate acestea, nu avem nicio secție închisă total în Spital Județean de Urgență și nu a fost nicio secție închisă până în prezent, în aceste luni de pandemie.

Deși tratăm cu maximă seriozitate problema COVID-19, nu putem permite să sufere bolnavii cu alte patologii, a căror stare de sănătate s-ar putea degrada din lipsa tratamentului adecvat. Spitalul Județean de Urgență Baia Mare este spital non-COVID, în concluzie avem obligația să primim toți bolnavii care necesită tratament, simptomatici sau nu, și să facem tot ce stă în priceperea noastră pentru a-i ajuta din punct de vedere medical. Și paturile ATI pentru bolnavii non-COVID19 sunt extrem de importante, pentru că orice bolnav care suferă o intervenție chirurgicală trebuie să poată beneficia de un pat într-o secție specializată”, susțin reprezentanții Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Conducerea unității medicale transmite sincere aprecieri tuturor celor care își fac treaba cu profesionalism și dedicare, zi de zi, respectând astfel meseria pe care au ales-o. Pentru a evita răspândirea bolii, vizitele la pacienții internați în unitatea medicală rămân interzise, tocmai pentru a limita contactul cu persoane care ar putea fi infectate. Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, prin întreg personalul care activează aici, va continua să fie la dispoziția tuturor pacienților care au nevoie de ajutor medical, indiferent de simptomatologie.
Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș”

CITEȘTE ARTICOLUL CARE I-A SCOS DIN MINȚI PE ȘEFII SPITALULUI, DAR ȘI PE MARELE ȘEF AL INEXISTENTULUI DSP MARAMUREȘ

Te-ar putea interesa si

Mesajul de Paști din partea Primăriei și Consiliului Local Mireșu Mare

Vasile Dale

Un tânăr de 34 de ani din Copalnic Mănăștur a fost prins de polițiștii din Baia Sprie după ce a furat cablu telefonic

Redactie

ACTUALIZARE! Criminalul Esterei a fost saltat de mascati. Are 17 ani și locuia în același bloc cu victima (foto/video)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.