BREAKING NEWSImportantRecomandate

S-A MODIFICAT LEGEA: Polițiștii pot emite ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Având în vedere că în ultimii ani tot mai des au fost raportate abuzuri şi violenţe aplicate animalelor, s-a impus instituirea unor măsuri de protecție a acestora astfel încât să le fie asigurate sănătatea, bunăstarea și beneficierea de servicii publice de adăpostire specializate în situația în care sunt supuse unor situații de pericol. Aceste servicii presupun preluarea, asistarea veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, cazarea, hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, controlul bolilor.

Astfel la legea 205 din 2004 privind protecția animalelor republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 320 din 30 aprilie 2014, cu completările ulterioare, s-a impus introducerea unui nou capitol care prevede măsurile pentru protecția temporară a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Cetățenii trebuie să știe că polițiștii din cadrul Poliției Române, care în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol, emit de îndată ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Obligația de a asigura servicii publice de adăpostire a animalelor aflate într-o situație de pericol revine consiliilor județene.

Un animal aflat într-o situație de pericol este un animal care a fost rănit sau schingiuit, animal care a fost implicat în lupte între animale, animal domestic sau animal captiv asupra căruia a fost practicat tirul, animal folosit pentru dresajul altor animale, animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, animal din speciile ecvide, bovine, ovine și caprine aflat fără supraveghere pe căile de circulație.

Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din: constatarea directă; înregistrări video, audio, fotografii, indiferent de proveniența acestora; înscrisuri, inclusiv cele sub formă de mesaje sau publicații în mediul electronic și sau de telefonie mobilă; fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.

Polițiștii nu emit ordin de plasare a animalului în adăpost atunci când constată că situația de pericol nu a fost generată de către deținătorul animalului, iar acesta declară în scris că va asigura condiții optime pentru respectivul animal.

Te-ar putea interesa si

Patru pasageri răniți în urma unui accident de circulație produs în Recea

Vasile Dale

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid

Redactie

Iată câteva informații pe care cazinourile nu vor să le știi despre ruletă

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.