CJSU Maramureș recomandă cetățenilor să evite în perioadele de caniculă și disconfort termic expunerea la soare, mai ales în intervalul orar 10.00-18.00.
Specialiștii menționează că trebuie reduse deplasările care nu sunt esențiale, respectiv evitate locurile aglomerate și neventilate, Este important ca populația să consume între 2 și 4 litri de lichide pe zi, fără a aștepta apariția senzației de sete, fructe și legume proaspete. Pentru a preveni deshidratarea trebuie evitat consumul de băuturi care conțin cofeină, zahăr, respectiv băuturi alcoolice, dar și a alimentelor ușor perisabile.
Este indicată la ieșirea în exterior purtarea de îmbrăcăminte lejeră, subțire, din țesături/fibre naturale, în culori deschise, purtarea de pălării și a ochelarilor de soare. De asemenea, se recomandă eliminarea efortului fizic intens, mai ales în orele de vârf. În perioada de caniculă și disconfort termic trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, cărora li se va oferi în mod regulat lichide.
Aparatele de aer condiționat trebuie reglate astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Categoriile de persoane afectate de caniculă și un indice de temperatură umezeală ridicat sunt: bolnavii cronici, bolnavii astmatici, cardiaci, hipertensivi, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cele cu afecțiuni ale suprarenalei), precum și persoanele obeze. În perioadele de caniculă și disconfort termic (umiditate) aerul pare greu respirabil.