Important

ATENȚIE LA MUȘCĂTURA DE VULPE! Animalele sălbatice sunt purtători ai virusului turbării!

Traversăm zile toride de vară, zile caniculare. În astfel de perioade e bine de evitat animalele sălbatice, în principal vulpile sau urșii, care sunt purtători ai virusului turbării!

Sursă principala a virusului turbării (rabia) în natură o constituie lupii. În teritoriile unde lupi lipsesc, vulpea și ursul sunt principalele sursă de transmitere a virusului turbării.

Turbarea este o boală transmisă de la aceste animale. Printre diversele maladii comune pentru animale și oameni, numite și maladii zooantroponozice, în cazul cărora că sursă epidemogenă de infecție servesc diferite animale, turbarea se evidențiază într-un mod separat, deoarece boală poate fi prevenită numai prin tratament profilactic aplicat în primele zile după contactul cu animalul bolnav. Tratamentul antirabic (antiturbare) profilactic se prescrie de către medicul infecționist și este obligatoriu pentru persoanele agresate în mod special de animale sălbatice şi de cele domestice nevaccinate pentru turbare.

Tratamentul este unul de specialitate și foarte costisitor! Odată cu apariția primelor simptome, boală nu mai poate fi tratată și se va finaliza cu decesul bolnavului.

Atenție! În ultima perioada se poate observă apropierea animalelor sălbatice, mai ales vulpi și urși, în comunitățile maramureșene! Nu încercați să va fotografiați cu animalele pentru că aceste pot avea un comportament imprevizibil, din cauza lipsei apei și a hranei!

În caz de mușcătura de animal sălbatic sau orice fel de animal nevaccinat pentru turbare, adresați-va urgent medicului specialist de boli infecțioase!

Radu Ţolaş

Te-ar putea interesa si

Numărul salvatorilor montani angajați ai SPJ Salvamont Maramureș s-a mărit cu 7

Redactie

Podium pentru pompierii maramureşeni la concursul internațional “Scări”, organizat la Satu Mare

Redactie

ANUNŢ VITAL: Reparaţii branşament pe strada Crişului din Baia Mare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.