BREAKING NEWSEvenimentImportantMaramuresul Istoric

Mica Italie a României. Orașul cu 27.000 de locuitori, dintre care 15.000 lucrează în peninsulă: „Muncim pentru o pâine cinstită”

În luna august, orașul Borșa din județul Maramureș devine o mică Italiei a României. Cei plecați la muncă în străinătate, profită de perioada concediilor pentru a-și alina dorul de familie. Iar în micul oraș de la poalele Munților Rodnei din cei aproximativ 27.000 de localnici, 15.000 sunt plecați la muncă în Italia. 

Sorin: Acasă e acasă. Din punctul meu de vedere, Revelionul e acum. Începem un an nou acum, după august, acum e Revelion.

Iarna Baimareana

Pentru Sorin, sărbătoare e când toată familia e împreună. Iar asta se întâmplă o dată pe an, în vacanţa de vară. El lucrează în Italia de 23 de ani. Acolo transportă şi montează mobilă. Cu timpul, şi-a adus soţia şi copiii cu el. În ţară i-au rămas însă părinţii, la care se întoarce în fiecare an.

Sorin: Muncim pentru o pâine cinstită, cu mâinile şi cu sudoare. Când pui capul pe pernă, l-ai pus liniştit că ştii că nimeni nu te înjură.

Sorin şi-a propus ca peste trei ani să se întoarcă definitiv acasă.
Lenuța, mama lui Sorin: El, care este plecat, îşi doreşte foarte mult să vină acasă, foarte mult. Şi eu acelaşi lucru îmi doresc, să trăiesc să-l văd acasă.

Ca el sunt cei mai mulţi în Borşa. Din 27.000 de localnici, 15.000 muncesc în peninsulă. Până şi primarul a lucrat o vreme în italia

Ion Sorin Timiș, primar Borșa: Am stat o perioadă acolo. Se câştigă şi foarte bine, dar totuşi, parcă, acasă era mai bine. Şi cu banii câştigaţi acolo am venit în Borşa şi am făcut o afacere. Din afacerea respectivă şi astăzi trăieşte toată familia.

Nu doar Italia este ţară de adopţie pentru locuitorii din Borşa. Anamaria a plecat de la 8 ani în America, unde lucrează ca asistentă medicală. În fiecare an, însă, în august e acasă. Ca să-şi astâmpere dorul de ţară şi- a tatuat-o pe braţ.

Anamaria Petran: Am vrut mereu să demonstrez că sunt mândră că sunt româncă şi nu o să uit niciodată de unde am plecat şi de aceea mi-am făcut un tatuaj. Reprezintă acasă unde m-am născut şi acolo o să merg mereu şi acolo e sufletul meu.

Întoarcerea localnicilor acasă în august se cunoaște și în economia orașului, care în această perioadă explodează. În plus e deja tradiţie. De Sfânta Marie petrec în fiecare an toţi laolaltă, la un eveniment organizat de autorităţile locale.

Sursa stirii: Observator Antena 1.ro. Pentru imagini video click aici.

Te-ar putea interesa si

FOTO/VIDEO EXCLUSIV: Tractor fantomă pe DN 18B, pericol mortal de accidente

Vasile Dale

RO-ALERT: În perioada următoare va începe o nouă rundă de testări

Vasile Dale

INSTANŢA A DECIS: Bărbatul din Vişeu de Sus care şi-a bătut concubina fracturându-i coastele a fost arestat preventiv

Vasile Dale

1 mesaj

NELU BUZURA august 13, 2021 at 10:34 pm

Așa este in italia se chîștiga Bine!!! ,eu în 2010 am lucrat în italia Doar la spălat de Vase ,pe suma de 1200 Euro La Hotel Residence Courmaison în Frumosul oraș Courmayeur, La poalelui Mont blanc”(Muntele Alb )are o înalțime de 4,808.7 ,eu unul stau in Romania doar din motive familiare ,nu sunt mulțumit deloc de „ROMANIA LUCRULUI BINE FĂCUT””

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.