A murit și fetița, Alexia, implicată în accidentul de săptămâna trecută de la Urişor. Vă reamintim că imediat după accident, mama ei şi-a pierdut viaţa.
Accidentul a avut loc marţi, 16 august, în localitatea Urișor din Cluj, Rodica și fiica ei Alexia se aflau într-un microbuz care le aducea din Italia când au fost spulberate de trenul Baia Mare – Cluj. Tragedia ar fi avut loc după ce conducătorul auto nu s-ar fi asigurat la trecerea la nivel cu calea ferată.
Cele două veneau din Italia şi se îndreptau spre Darabani pentru a-şi vizita familia, însă ambele au avut ghinionul de a sta exact pe locurile de pe partea dreaptă, unde impactul a fost cel mai puternic.
Femeia a murit în aceeași zi, în timp ce fetița ei de 10 ani, dusă în comă la spital, s-a stins după o săptămână de agonie la Spitalul de Copii Cluj-Napoca unde fusese adusă în stare critică cu un elicopter SMURD.
„Fata se afla în moarte cerebrală la secția ATI II a Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, iar familia a decis ca organele acesteia să fie donate pentru a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături. De la Alexia s-au prelevat ficatul, rinichii, cordul, plămânii și țesuturi osoase. „La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca o tragedie a făcut ca un copil de 10 ani să schimbe destinele a patru oameni. Astfel, prin decizia familiei greu încercate, de a dona organele copilului, patru pacienți se vor bucura de viață în urma intervențiilor de transplant hepatic, renal și cardiac.
Doi pacienți au fost salvați prin transplant renal efectuat la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj. Ficatul a ajuns la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni. Totodată, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili, la Cluj au fost prezente echipele de prelevare cord și plămân ale centrelor de transplant din Torino și Bergamo, organele prelevate salvând viețile altor doi oameni care nu aveau altă șansă.
Mulțumim din suflet familiei!
Responsabilitatea, profesionalismul și dedicarea echipei ATI și de coordonare a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj au făcut posibil ca gestul familiei să nu fi fost în zadar, iar coșmarul nopților de suferință pentru alte familii să înceapă să se risipească. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj – pentru rinichi. Deoarece în România nu a fost identificat niciun receptor compatibil, intervenția de prelevare a cordului a fost realizată de echipa centrului Gottsegen National Cardiovascular Center Budapest, salvând viața unui alt copil. Mulțumim din suflet familiei lovite pe neașteptate de o asemenea dramă pentru gestul plin de umanitate”, au transmis reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.