BREAKING NEWSImportantRecomandate

PRELUARE ACTUALMM /DATE OFICIALE: Câți maramureșeni VACCINAȚI au murit de COVID-19

1450 de maramureșeni și-au pierdut viața din cauza virusului SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei și până în acest moment. În ultimele luni s-au făcut eforturi susținute la nivel național pentru imunizarea populației prin vaccinare. Dacă în alte țări acest demers se bucură de un real succes, 60-70-80 sau chiar 90% din populația cu vârsta de peste 12 ani fiind vaccinată, România “se bate” pentru primul loc în topul țărilor codașe. Gravitatea situației se reflectă în numărul morților, care în ultimele zile s-a poziționat în jurul a 500 de persoane pe zi, în țară.

Atât în mediul online, cât și, din păcate, în mass media, s-a vehiculat ideea că un număr mare din acești morți ar fi fost vaccinați. Pentru a risipi misterul și pentru că acest tip de date nu se face public, nefiind considerat probabil relevant pentru opinia publică, ActualMM a solicitat CJSU Maramureș să comunice numărul persoanelor vaccinate decedate din cauza COVID-19 în județul nostru.

Potrivit purtătorului de cuvânt al CJSU Maramureș, Dan Bucă, din cei 1450 de decedați din cauza COVID-19 în Maramureș, doar 23 de persoane erau vaccinate. Cei 23 aveau vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, toți având comorbidități.

În acest moment, 267 de maramureșeni infectați cu SARS-CoV-2 sunt internați în spitale, 21 dintre aceștia se luptă pentru viață în secțiile ATI de la unitățile medicale din județ, iar 10 sunt intubați.

29.331 de maramureșeni au fost depisați pozitiv cu COVID de la începutul pandemiei și până acum. 4.186 dintre aceștia, care au ajuns internați în spital, au fost vindecați și externați.

1.570 de maramureșeni sunt carantinați în acest moment la domiciliu sau în locația declarată și alți 1708 sunt izolați la domiciliu sau în locația declarată.

Unde ne putem vaccina în Baia Mare, înafară de centrul de la Caspev?
Municipiul Baia Mare pune la dispoziţia persoanelor interesate şi Centrul de vaccinare funcțional la Rivulus Pueris (situat pe strada Ioan Slavici nr.1 , unde se administrează serurile Pfizer şi Johnson&Johnson, respectiv Centrul de vaccinare GAL (situat pe B-dul Unirii nr.19), unde există posibilitatea imunizării cu serurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.
Care este programul centrelor de vaccinare ale municipalității?
Programul centrelor de vaccinare Rivulus Pueris (strada I. Slavici nr.1B), CASPEV (strada Săsarului nr.3) și GAL (B-dul Unirii nr.19) este de luni până duminică, în intervalul orar 08:00-20:00.
De ce avem nevoie să ne putem vaccina?
Persoanele care doresc să se vaccineze se pot prezenta fie direct, cu buletinul sau cartea de identitate, la oricare dintre cele trei centre amenajate, fie în urma unei programări telefonice, la numerele de telefon indicate mai jos sau prin intermediul Platformei naționale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 (ROVACCINARE). Persoanele programate au prioritate în imunizarea cu serul dorit, dacă se prezintă la centru în data şi în intervalul orar selectate pentru vaccinare.
Cum obținem certificatul verde?
La sediul centrelor de vaccinare puse la dispoziţia cetăţenilor de către Municipiul Baia Mare poate fi obţinut, în format fizic sau electronic, şi certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19, de către orice persoană care a fost vaccinată oricând de la debutul campaniei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare (cu doza de rapel), respectiv orice persoană care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi care se află în evidenţa DSP. Persoanele care se vaccinează cu doza a
3-a booster vor primi certificatul digital pe loc.
Persoanele aflate într-o situație specială beneficiază de imunizare la domiciliu
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare și administrația locală, prin Direcția de Asistență Socială, continuă să fie aproape și de beneficiarii centrelor medico-sociale și rezidențiale, respectiv de persoanele imobilizate la domiciliu sau care se află în imposibilitatea de a se deplasa la cele trei centre de vaccinare. Aceștia pot beneficia de imunizare împotriva COVID-19 prin intermediul echipei mobile.
Unde sun dacă vreau să mă programez sau am o nelămurire?
Numerele de telefon la care poate fi solicitată echipa mobilă, la care se pot face programări pentru cele trei centre de vaccinare, precum și la care se pot obține informații suplimentare, la care răspund angajații Direcției de Asistență Socială, sunt următoarele: 0262 424 143, 0733 444 422 (pentru Centrul de vaccinare Rivulus Pueris), 0733 055 745 (Centrul de vaccinare CASPEV) și 0736 104 328 (Centrul de vaccinare GAL).
Alte informații importante despre vaccinurile puse la dispoziția cetățenilor și procesul de imunizare
Persoanele peste 18 ani și cele care sunt la prima doză de vaccin pot opta pentru oricare dintre cele patru seruri:
• Pfizer – posibilitate de vaccinare cu 3 doze, cu doza a 2-a (rapel) efectuată la 21 de zile din momentul inoculării primei doze, doza a 3-a putând fi administrată după minim 6 luni de la efectuarea rapelului;
• Moderna – posibilitate de vaccinare cu 3 doze, cu doza a 2-a efectuată la 28 de zile din momentul inoculării primei doze, doza a 3-a putând fi efectuată fie cu serul Moderna, fie cu serul Pfizer, după minim 6 luni de la efectuarea rapelului;
• AstraZeneca – posibilitate de vaccinare cu 2 doze, cu doza a 2-a efectuată la 56 de zile din momentul inoculării primei doze. Persoanele vaccinate cu acest ser pot opta pentru efectuarea dozei a 3-a cu un vaccin pe bază de ARN mesager (Pfizer sau Moderna) după minim 6 luni de la efectuarea rapelului;
• Johnson&Johnson – doză unică de vaccin. În cazul persoanelor care au fost imunizate cu acest ser nu se recomandă momentan doză de rapel/booster.
A treia doză de vaccin (booster) se poate efectua numai cu vaccinurile pe bază ARN mesager (Pfizer sau Moderna), indiferent de schema inițială. Pentru persoanele care au schema completă de vaccinare cu vaccinurile Pfizer sau Moderna se recomandă efectuarea celei de a treia doze cu același produs (opțional se permite, la cerere, schimbarea vaccinului). Conform recomandărilor medicale de la nivel internațional, copiii peste 12 ani se pot vaccina doar cu serul Pfizer.
În Baia Mare, încă de la debutul pandemiei, s-au făcut eforturi susținute pentru a limita numărul infectărilor. De când a început procesul de vaccinare, Baia Mare este printre puținele orașe unde cetățenii au la dispoziție mai multe centre și un program extins de vaccinare, din dorința de a proteja comunitatea. Vaccinarea este opțională, însă depinde de fiecare dintre noi să ne protejăm individual, dar și familiile noastre și comunitatea!

Adrian Barbur/ActualMM

Te-ar putea interesa si

IMPACT LA SIGHETU MARMAŢIEI: Trei maşini implicate într-un accident rutier petrecut în centrul municipiului

Vasile Dale

A VRUT SĂ INTRE ÎN ŢARĂ: Maramureșean condamnat la închisoare pentru furt, reținut de poliţiştii de frontieră

Redactie

Ceaţă şi ninsoare în Pasul Prislop, lapoviţă în Pasul Gutâi

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.