Important

E LUNA CADOURILOR: ASIGURA-TE CĂ VINZI ȘI CUMPERI FĂRĂ RISCURI

Luna decembrie este pentru mulți dintre noi luna în care oferim cadouri celor dragi, colegilor sau persoanelor aflate în nevoie. Este de asemenea luna în care investim pentru decorarea casei, pentru reparații sau pentru alte cheltuieli pe care, din diverse motive, le-am amânat pentru sfârșitul anului.
Oricare ar fi motivele noastre, cert e că în această perioadă comerțul online este în toi iar siguranța banilor noștri depinde de cât de bine cunoaștem modalitățile de fraudare ale infractorilor și de cât de bine ne protejăm împotriva lor.
Puteți să aflați acest lucru testându-vă cunoștințele în doar un minut și un click pe https://sigurantaonline.ro
Pentru că cei care nu știu cum să prevină fraudele online, pot deveni victime, la fel ca mulți care au fost păgubiți deja cu sume între câteva sute și câteva mii de lei.

Pornind de la faptele reclamate în ultima perioadă, polițiștii de prevenire v-au pregătit câteva recomandări pe care, dacă le veți urma, riscați mai puțin să fiți înșelați:
Unele site-uri de comerț online și-au pus pe pagina de start avertismente împotriva fraudelor. Înainte de a căuta produsul pe care doriți să-l achiziționați, citiți cu atenție aceste avertismente și accesați informațiile preventive! Este valabil și pentru cei care doresc să vândă.
Păstrați conversația doar pe chat-ul site-ului comercial, nu discutați pe alte canale de comunicare (precum WhatsApp). Site-urile oficiale pot oferi protecție în caz de fraudă. De multe ori, după un contact inițial, escrocii vă vor contacta pe alt canal (SMS, apel telefonic, mesagerie) pentru a vă solicita datele personale sau datele cardului bancar.
Uitați-vă după greșeli de ortografie! Mesajele frauduloase au o formulă de adresare generică, nu sunt de regulă personalizate cu numele sau prenumele dvs. Totodată mesajele frauduloase conțin un text neadaptat la rigorile limbii române, cu lipsa unor diacritice, greșeli de exprimare sau de sintaxă.
Analizați cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare (WhatsApp, Facebook) și nu vă introduceți datele cardului pe astfel de site-uri. Chiar dacă seamănă ca denumire cu site-ul original, există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului.
Țineți minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare! Adică este folosit ca să faceți plăți nu ca să încasați banii pe card. Așa că nu oferiți datele (numărul cardului, data de expirare și CVV) altor persoane care susțin că vă vor trimite bani.
Când utilizați secțiunea de market a unei rețele de socializare, alegeți să achitați produsul doar după ce intrați în posesia lui și vă asigurați că e ceea ce ați comandat. Au fost situații în care destinatarul a găsit în colet bunuri în stare inutilizabilă, sau de o calitate inferioară celor postate.
Evitați rețelele Wi-Fi publice când faceți plăți sau comerț online. Conectați-vă doar de acasă sau de pe datele mobile ale telefonului. Rețelele publice sunt nesecurizate, deci vulnerabile.
Fără legătură cu cumpărăturile, fiți vigilenți și în situațiile în care primiți emailuri de la unități bancare în care sunteți informați cu privire la blocarea temporară a cardului bancar. Sunt tot tentative de fraudă prin care escrocii vă trimit un link pe care să-l accesați. Ulterior sunteți redirecționat către o pagină pe care să vă introduceți datele personale și datele cardului bancar. În luna decembrie a acestui an, o persoană a rămas astfel fără suma de 6.000 de lei. Verificați direct la bancă aspectele precizate în email.
Dacă totuși, ați căzut în capcana escrocilor, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să contactați banca pentru a bloca cardul și eventualele tranzacții ilicite din cont și sesizați poliția. De asemenea puteți apela 1911, numărul unic pentru raportarea evenimentelor de siguranță cibernetică.

Te-ar putea interesa si

Grupul MA RA MU aduce colinde străvechi într-un concert de suflet la Baia Mare

Redactie

AU VENIT POMPIERII: Incendiu în bucătăria de la Castel Transilvania din Baia Mare (foto/video)

Vasile Dale

ANUNŢ: Turnul Sf. Ștefan, închis temporar pentru public

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.