BREAKING NEWSEvenimentImportantMaramuresul Istoric

FOTO: Creștinii de rit vechi din Maramureş sărbătoresc Crăciunul

Ucrainenii, lipovenii, moldovenii şi sârbii celebrează azi Ajunul Crăciunului. În gospodăriile lor e forfotă mare. Se pregătesc ultimele detalii pentru masa festivă, iar copiii merg la colindat. Şi comunitatea de ucraineni din Maramureş sărbătoreşte.

În casa familiei Miculaiciuc din localitatea maramureșeană Ruscova s-a muncit de dimineață. Se pregătesc cele 13 feluri de mâncare de post care se vor servi în această seară. Majoritatea bucatelor care au fost puse pe masă sunt preparate pe bază de fructe uscate, ciuperci și păstăi verzi. Conform tradiției, cârnații vor fi puși pe masă abia la miezul nopții, după ce perioada postului negru se va termina.

Gospodină: După ora 12 ne putem înfrupta şi cu produse de fruct, produse de carne. Cristina adu te rog ciupercile şi sfecla!

Mihaela Miculaiciuc, localnică: Încercam să promovăm cultura, tradiţia ucraineană, să o conservăm, s-o perpetuăm, s-o transmitem mai departe prin viu grai.

Aceste tradiții au născut curiozitatea unor turiști din Sibiu care au ales să își petreacă Crăciunul pe rit vechi tocmai în Ruscova. Iar pe lângă obiceiurile zonei au descoperit și muzeul huțulilor din Repedea.

Dumitru Căpățână, turist: Ne aflăm într-o viaţă anterioară. E foarte frumos şi mai ales picturile pe sticlă, care sunt super.

Adunați în jurul mesei, turiştii ascultă colinde până la sosirea lui Moș Crăciun. În Ruscova trăiesc aproximativ 5.500 de suflete ucrainene care sărbătoresc în această perioadă Crăciunul pe rit vechi.

Te-ar putea interesa si

A FOST ARESTAT PREVENTIV: Un şofer din Valea Chioarului beat criţă, implicat într-un accident pe DN 1C. Accident și în Baia Mare (foto)

Redactie

EXCLUSIVITATE: URMĂRIRE ÎN TRAFIC CU FOCURI DE ARMĂ ȘI DROGURI DESCOPERITE DE POLIȚIȘTII DIN ULMENI ȘI FĂRCAȘA (FOTO SUSPECȚI/VIDEO)

Vasile Dale

Daniel Leş, „ultimul dac liber”, mesaj de Ziua Naţională a României

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.