Important

ALERTE METEO: Cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140 km/h


Meteorologii au emis două coduri de vreme severă valabile în întreaga țară. Astfel, un cod galben de vânt și ninsori va intra în vigoare luni și va fi valabil până marți dimineața, în toată țara, iar în zonele de munte va intra în vigoare un cod portocaliu de ninsori viscolite și vânt cu rafale de până la 140km/h.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), codul portocaliu vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Mureș, Neamț, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Brașov, Covasna, Vrancea, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău.

Codul portocaliu intră în vigoare luni, la ora 16.00 și expiră marți, la ora 8.00. În restul județelor, va fi în vigoare codul galben de viscol, vânt puternic și vizibilitate redusă.

Luni, între orele 10.00 – 16.00 este cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării, iar local în Oltenia, Transilvania, Moldova, nordul Crișanei și sud-vestul Munteniei vor fi rafale de 55 – 70 km/h. În zona de munte vântul va avea intensificări cu viteze de 70 – 90 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90 – 110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol. Începând din orele după-amiezii, aria ninsorilor moderate cantitativ va cuprinde nord-vestul teritoriului și local zona de munte.


De la ora 16.00 până marți la ora 8.00 este cod galben de vânt în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 80 – 110 km/h, iar în Moldova, Transilvania și sudul Olteniei viteza vântului va atinge 65 – 70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare îndeosebi spre seară și în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze în general de 55 – 65 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ, îndeosebi la peste 1700 m, unde vizibilitatea se va reduce semnificativ. Ninsori viscolite se vor semnala local și în jumătatea nordică a teritoriului.

O altă alertă meteo vizează atenționare cod galben de intensificări ale vântului, care intră în vigoare marți, la ora 8.00 și expiră la ora 20.00. Acest cod vizează Carpații Meridionali, îndeosebi zona înaltă, unde vor fi rafale de 90 – 110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă. În Moldova, viteza vântului va atinge 60 – 85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55 – 60 km/h.

Te-ar putea interesa

Vrei să cumperi un tort pentru prietenii tăi, dar te afli în altă țară? Iată soluția potrivită

Vasile Dale

Eugen Tomac cere UE protejarea minorității românești din Ucraina

Redactie

PREGĂTIRI PENTRU ANIVERSARE: 171 de stejari vor planta jandarmii maramureşeni

Redactie

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult