BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

SIGHETU MALFORMAȚIEI – O agentă de poliție a amendat o femeie pentru că aceasta a distribuit pe Facebook un articol de pe Sighet 247 și a scris un comentariu

Speță cel puțin interesantă petrecută în cadrul Poliției mun. Sighetu Marmației – o sigheteancă ne-a contactat și ne-a relatat că a fost amendată de către agenta de poliție L.A.I. cu suma de 1.000 lei pentru că a distribuit în rețeaua de socializare Facebook un articol de pe site-ul Sighet 247 și a adăugat un comentariu la această distribuire, comentariu pe care agenta în cauză îl consideră malițios la adresa ei (vezi mai jos FOTO cu Procesul-verbal).

În fapt, citind procesul-verbal, aflăm că sigheteanca cu pricina, în data de 14 noiembrie 2021 a distribuit pe grupul „Sighet Necenzurat” din cadrul rețelei de socializare Facebook, un articol scris de Iuga Nicolae și apărut pe site-ul Sighet 247 („SIGHET – Scandal pe fond amoros între o agentă de poliție și un agent de poliție de frontieră. Poliția confirmă incidentul, a sancționat părțile implicate și a deschis DOSAR PENAL” – n.r.), „la care a adăugat comentariul și descrierea `Lixi, polițistă penală`”.

Totodată, agenta de poliție mai reține în procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției că acel comentariu este de natură să îi lezeze „demnitatea și onoarea”. Mai mult, polițista mai arată că aceeași sigheteancă i-a mai scris pe aplicația „Messenger” că ar fi o polițistă coruptă. Procesul-verbal a fost încheiat în data de 15 decembrie 2021 și lipit pe ușa locuinței sighetencei amendate în ziua de 16 ianuarie 2022 (o zi de duminică! – harnică și zeloasă poliția!).

La o analiză mai atentă a procesului-verbal, noi conchidem că este întocmit ilegal din mai multe motive și îi recomandăm doamnei amendate să îl atace în Instanță (la Judecătoria Sighet) și să depună pe numele agentei respective o plângere penală pentru abuz în serviciu. Redăm mai jos câteva motive pentru care procesul-verbal este nul de drept:

1) este absurdă situația ca aceeași persoană să fie în același timp și victima (partea vătămată) și agent constatator – adică ea să plânge că i-a fost lezată demnitatea și onoarea și tot ea dă amenda. Este exact ca în fotbal, citându-l pe Gică Hagi: „Eu centrez, eu dau cu capul!”. Practic, aceeași persoană este atât victimă, cât și judecător, dar și călău!

2) sigheteanca în cauză a distribuit un articol în care nu se face publică identitatea agentei de poliție care a făcut scandal în mijlocul drumului, luându-se la harță cu un polițist de frontieră – deci nu se poate face asocierea dintre agenta constatatoare (cea care a întocmit procesul verbal) și agenta de poliție scandalagie;

3) sigheteanca amendată a scris următorul comentariu: „Lixi, polițista penală”. Nu indică cu nume și prenume un anume agent de poliție care ar fi penal. Habar nu avem cine o fi „Lixi” – numai Dumnezeu știe!

4) faptul că o sighetencă a scris despre un polițist că este penal sau corupt nu constituie un cuvânt / sintagma injurioasă – dacă acest comentariu este de natură să îi lezeze demnitatea și onoarea agentei constatatoare, aceasta nu avea decât să o acționeze în judecată pe sigheteanca în cauză pentru daune morale civile, nu să o amendeze, din punctul nostru de vedere în mod abuziv și ilegal.

Legea 61 / 1991 republicată (Legea Ordinii publice) prevede la art. 2 pct. 1 (cel indicat a fi încălcat în PV) că „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora” constituie contravenție. Ori în acest caz, sigheteanca nu a înjurat, vorbit vulgar sau amenințat vreo persoană anume definită, ci a zis pur și simplu că o oarecare „Lixi” este o polițistă coruptă;

5) Aplicația „Facebook Messenger” nu este considerată spațiu public (așa cum sunt considerate profilele, grupurile și paginile rețelei „Facabook”), aplicația fiind una de chat privat – în acest caz nu se pot aplica prevederile legii 61 / 1991 republicată (Legea Ordinii publice).

Pentru toate motivele indicate mai sus, acest proces-verbal cel mai probabil că va fi anulat în instanță. Nu pot decât să mă bucur că doamna sau domnișoara agent L.A.I. nu s-a răbdat să nu îmi treacă și numele meu în articol, presupun că îi face o deosebită plăcere să îl audă sau să mi-l scrie pe unde apucă 🙂

Instituția Poliției Sighet și-ar putea îmbunătăți imaginea dacă s-ar apleca mai mult la combaterea multelor fapte anti-sociale ce se petrec în Sighet! Cu astfel de amenzi și procese-verbale îndoielnice și cel mai probabil netemeinice, imaginea Poliției nu are decât de suferit!

Dacă nu se iau măsuri împotriva agenților care fac presupuse abuzuri și aduc grave prejudicii imaginii instituției, din „LEX ET HONOR”, Poliția Sighet riscă să devină „LIX ET HORROR” !

ACTUALIZARE IPJ Maramureș:

Conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș a dispus efectuarea de verificări cu privire la aspectele semnalate în articolul dvs., în vederea stabilirii cu exactitate a existenței sau inexistenței vreunei abateri de la normele legale.

Articol preluat integral de pe www.sighet247.ro; foto: sighet247.ro.

Te-ar putea interesa si

Paramedic din Baia Mare, erou pentru victimele unui accident din Cluj: ‘Suntem mândri de tine’ (FOTO)

Vasile Dale

PRELUARE ACTUALMM: Candidatul PNL Baia Mare, la volanul unui autobuz, fără drept, după ce ar fi indus în eroare șoferul spunând că este de la Primărie. La Urbis a fost demarată o anchetă internă

Redactie

DESCINDERI ÎN MARAMUREŞ: Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală

Vasile Dale

1 mesaj

Napoleon Gabriel pavelescu ianuarie 22, 2022 at 7:48 am

Cei care fac astfel nu sunt polițiști , sunt milițieni de doi bani !

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.