La centrul logistic de la Halmeu au ajuns astăzi 8 tiruri pline cu ajutoare pentru refugiații ucraineni, constând în produse necesare pentru traiul zilnic, în valoare de 1 milion de euro. Toate produsele au fost primite din Germania, din partea mai multor companii, cu susținerea Forumului German.
În urma colaborării dintre Consiliul Județean Maramureș și Camera de Comerț și Industrie Maramureș, prin Rotary Club Baia Mare 2005 au fost donate vineri 2.500 de kit-uri de igienă, constând în săpun, periuță și pastă de dinți. Acestea au fost predate în zona Punctului de Trecere a Frontierei Sighetu Marmației pentru a fi distribuite ucrainenilor care ajung în Maramureș. Camera de Comerț și Industrie (CCI) Maramureș păstrează în permanență legătura cu reprezentanții regiunilor afectate de război din Ucraina. Sunt întocmite liste cu toate cele necesare pentru ucrainenii care își apără țara, iar cu sprijinul agenților economici din județul nostru acestea sunt achiziționate, donate și predate pentru a fi încărcate și transportate în Ucraina de convoaiele umanitare.
Prin sprijinul oamenilor mărinimoși atât din țară, cât și din străinătate, la punctele de colectare din județul nostru ajung cele necesare pentru ucraineni. Așa se face că în depozitul de la Casa Armatei Baia Mare au fost aduse din Roquetas De Mar – Spania pături, alimente și produse sanitare. Tot aici au fost descărcate și ajutoarele transportate de un vehicul cu o capacitate de 7,5 tone. Acestea au fost trimise de Fundația ”Fraternitatea” din Germania.
Tot mai multe convoaie umanitare pornesc din Maramureș și ajung în diferite zone din Ucraina afectate de război. În perioada 15 – 17 martie, din depozitul de la Casa Armatei, cu sprijinul Primăriei Remeți, a fost trimis un transport la Mănăstirea Teceu – Ucraina. Tot de la acest punct de colectare din Maramureș au fost trimise haine, pături, produse alimentare la Consiliul Raional Teceu, iar ieri a fost încărcată o autoutilitară cu ajutoare care au ajuns în satul Orlivca – regiunea Odessa.
Totodată, în perioada amintită, din depozitul de la Halmeu, au fost încărcate în două TIR-uri materiale sanitare, paturi, pături, haine, medicamente și alimente neperisabile care au ajuns în Ujhorod. Alte patru transporturi au pornit din Halmeu spre destinații diferite din Ucraina, respectiv la Rotary Club Ujhorod, un alt transport a ajuns la Rahiv, al treilea la Mănăstirea de măicuțe ”Fericitul Teodor Romja” și un altul la Administrația de Stat a Hub-ului din Solomonovo. Ajutoarele au constat în produse de curățenie și igienă, pături, plăpumi, alimente neperisabile, medicamente și materiale sanitare.
În ceea ce privește protecția socială a minorilor care vin din zona de conflict, la nivelul județului Maramureș s-a constituit Grupul operativ care se va ocupa de minorii ucraineni care ajung în România fără părinți sau provin din centrele de plasament din Ucraina. Grupul se află în coordonarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și din el mai fac parte Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Direcția de Sănătate Publică Maramureș și o serie de ONG-uri. Grupul își propune să asigure servicii sociale de bază, inclusiv consiliere psihologică pentru copii, dacă situația o impune.
În ultimele zile, tot mai mulți angajatori s-au declarat interesați de posibilitatea acordării unor locuri de muncă pentru refugiații ucraineni, în situația în care aceștia vor alege să rămână pentru mai mult timp în Maramureș, iar pentru a veni în sprijinul refugiaților care doresc să rămână în România, Agenția Națională a Forței de Muncă a tipărit un pliant cu informații utile pentru cei interesați. Acesta a ajuns și la Sighetu Marmației – în Blue Dot.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș