Important

De ce devin dinții sensibili? Eroziunea dentară

Smalțul dentar este atacat, nervul devine vulnerabil în fața factorilor externi, iar durerea apare. Aceasta este una dintre posibilele explicații pe care le poți primi atunci când îi adresezi unui specialist întrebarea „De ce sunt dinții mei sensibili?”.


De multe ori, consumul excesiv de băuturi acidulate este luat în discuție când vine vorba de sensibilitatea dentară, însă oricare ar fi cauzele, un lucru este important: durerea dentară poate apărea și nu este deloc dorită sau plăcută.

Iată câteva aspecte pe care le-ai putea folosi în lupta de menținere a unor dinți sănătoși, care sunt cauzele sensibilității dinților și la ce soluții vei putea apela dacă deja te confrunți cu o astfel de problemă.

Eroziunea dentară, una dintre cauzele sensibilității dentare


Ceea ce a primit denumirea de „eroziune dentară” este, de fapt, o problemă legată de excesul de aciditate în gură, cauzată nu numai de consumul intens de băuturi acide, ci și de refluxul gastroesofagian. Atacurile acide sunt cele care deteriorează țesuturile mineralizate ale dintelui – mai întâi smalțul, iar apoi dentina de sub smalț. O vizită la un cabinet stomatologic va lămuri dacă este vorba despre o problemă de acest fel sau dacă este vorba doar de o carie clasică.


Cum poți identifica eroziunea dentară

Dinții devin hipersensibili la frig și la cald, iar durerea este și ea prezentă. Acestea sunt cele două semne principale ale eroziunii dentare. Un alt semnal de alarmă este aspectul schimbat al dinților. Sub efectul eroziunii, dinții par anormal de netezi și de strălucitori. Smalțul își pierde grosimea, dinții devin cenușii, aproape transparenți. S-ar putea spune că se formează mici găuri de culoare galbenă în partea de sus a molarilor.

Cauzele eroziunii dentare

Eroziunea dentară are drept cauză principală o reacție chimică prin care smalțul este distrus treptat. Pentru ca acest lucru să aibă loc, există mai mulți factori de risc. Este vorba, în primul rând, de rolul pe care îl joacă saliva. La o persoană cu flux salivar insuficient, mai ales dacă este vorba despre salivă care nu este de bună calitate – persoane aflate sub stres cronic, aflate sub tratament antidepresiv, persoane care suferă de sindromul Gougerot-Sjogren, riscul de apariție a eroziunii dentare sunt mult mai crescute, deoarece saliva are rolul de a combate atacul acid.
O altă cauză a eroziunii dentare este reprezentată de impactul pe care îl au alimentele și băuturile – citrice, kiwi, băuturi acidulate, băuturi energizante, alcool. De asemenea, la acest fenomen poate contribui boala de reflux gastroesofagian, dar și orice tulburare de alimentație precum anorexia sau bulimia.

Tratamente pentru eroziunea dentară

Odată ce ai observat că ar apărea ceva probleme cu dinții tăi, consultă de urgență un medic stomatolog. Acesta îți poate pune un diagnostic corect, iar împreună puteți găsi metodele potrivite de tratament. În acest sens, poate fi vorba de simpla modificare a rutinei de igienă dentară, dar și de tratamente de remineralizare. În cazul în care este prea târziu pentru aplicarea unui tratament, dinții fiind extrem de deteriorați, poți apela la un implant dentar care te va ajuta să îți recapeți zâmbetul sănătos, cu un aspect frumos.

Te-ar putea interesa si

ÎN SĂPTĂMÂNA MARE: O maramureşeancă a scăpat de o datorie de aproape 45.000 de euro la bancă

Vasile Dale

ACŢIUNI PE ŞOSELELE DIN MARAMUREŞ: Poliţiştii Serviciului Rutier au aplicat sancţiuni în valoare de aproximativ 78.000 de lei

Vasile Dale

O picătură de Maramureș la cel mai mare târg de turism din Mediterana de Est. Județul Maramureș prezent în cadrul pavilionului național de la IMTM Tel Aviv

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.