Primarul comunei Cupșeni, Lucia Chermezan a reușit ca în două zile să rezolve cât de cât situația disperată în care se aflau locuitorii din toate satele aparținătoare. În seara zilei de marţi, 5 iulie, a avut loc încă o întâlnire în comuna Cupşeni, legată desecetă şi de lipsa apei potabile. Faptul că primarița a găsit soluții i-a ”dus la disperare” pe anumiți indivizi. Atât din comună, cât și din presa locală. Cei din urmă știm de ce, nu are rost să îi mai pomenim. Până nu demult, erau cei care îi ”pupau cu foc” pe cei din partidul ”ciumei roșii”. Acum însă… ghinion. În fine, nu are rost să insistăm pe acest subiect. Important este faptul că administrația publică locală sa reușit să gestioneze efectele negative pe care seceta le-a creat.
Mesajul primarului Lucia Chermezan
„Dragii mei, Aseară am avut întâlnire cu reprezentanții Prefecturii Maramureș, de la ora 19 până la ora 22. Întâlnirea a început în curtea școlii din Cupșeni, apoi ne-am deplasat la captarea de la Șătrița și am încheiat la bazinul ce deservește 3 sate: Cupșeni, Libotin, Costeni.
Cetățenii erau revoltați, deoarece ne confruntăm cu o secetă cumplită, iar unii folosesc apa necumpătat.
După lungi discuții am ajuns la o concluzie: aceea că APA, izvorul vieții, trebuie prețuită!
Avem deja cumpărat un regulator de presiune (valoare de 3000€) și am comandat azi un apometru (1000€), ce le vom pune pe țeava de aducțiune, după robinetul de ieșire din satul Cupșeni. Apa se va da după un program, pe care-l vom stabili, așa încât fiecare cetățean să beneficieze de apă, iar acest program vine în completare cu încă un factor: apa va fi contorizată și împărțită în mod egal. Pentru început vom da 15-20.000 litri apă/sat, iar când această cantitate se termină, se va sista apa pe acel sat. Îmi doresc să cred că așa fiecare va deveni mai responsabil, iar dacă-l va vedea pe vecin că folosește apa în mod abuziv, va lua atitudine! Mai explicit: dacă un cetățean va consuma jumătate din apa ce se dă pentru un sat întreg, vor suferi toți ceilalți! De asemenea, astăzi voi convoca o Ședință de Consiliu Local extraordinară de îndată, unde voi propune sancționarea celor ce nu respectă regulile de utilizare a apei, adică folosirea acesteia în mod responsabil. Amenzile vor fi usturătoare (de la 1000 lei -5000 lei) și NU se va merge pe principiul “avertisment” și apoi “amendă”, ci se va trece direct la sancțiune! Acestea ar fi câteva soluții pe termen scurt, pentru perioada aceasta de secetă zonală și națională cu care ne confruntăm!
Pe termen mediu și lung, am venit cu propunerea de a identifica alte surse de apă din satul Libotin, pe care să le captăm, așa încât în fiecare sat să existe suficientă apă, fiecare sat să aibă apă din hotarul lui și să nu ne mai confruntăm cu situații de acest gen!
Mulțumesc doamnei subprefect, Crina Fiorela Chilat pentru prezența în mijlocul nostru, pentru tenacitatea de care a dat dovadă, pentru disponibilitatea de a găsi soluții și pentru faptul că a venit cu “lecția făcută”: s-a informat la ISU și ne-a asigurat că vom primi apă pentru animale, în urma solicitărilor făcute de dvs către primărie. Prin urmare, rog fiecare cetățean care nu are apă pentru animale, să facă o cerere către primărie, așa încât noi să putem solicita la Instituția Prefectului sprijin!
Mulțumesc domnului prefect, Rudolf Stauder că a venit în sprijinul nostru și și-a trimis consilierul, Mircea Pop, pentru a ne asigura de întregul sprijin din partea prefecturii!
Mulțumesc domnului director a Apelor Române, Enache Andrei pentru soluții temeinice! Mulțumesc Victor Filip pentru soluția tehnică propusă (apometru)! Mulțumesc Cureu Virgil Ioan pentru intreaga implicare de care ai dat dovadă!
Mulțumesc dumneavoastră celor prezenți, pentru îngăduința de a ne asculta și pentru înțelegerea de care ați dat dovadă! Personal, vă înțeleg pe cei din satul Cupșeni că sunteți supărați că apa captată din hotarul dvs n-o puteți utiliza doar cei ce locuiți în Cupșeni, ci că trebuie s-o împărțiți, însă proiectul așa a fost conceput: apă și canal pentru 3 sate, exclus de aici fiind doar satul Ungureni, deși și acest sat face parte din aceeași comună! Haideți să fim oameni faini, așa cum ne știe toată lumea, să arătăm că ne pasă unora de alții și să fim chibzuiți în a utiliza #apa pe timp de secetă!”, scrie pe primarul Lucia Chermezan pe pagina de socializare.