BREAKING NEWSImportantMaramuresul Istoric

Hédi Fried, supraviețuitoare a Holocaustului, psiholog și scriitoare evreică, cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației, a murit la 98 de ani

Astăzi 20 noiembrie ne luăm rămas bun de la Hédi Fried, supraviețuitoare a Holocaustului și cetățean de onoare al municipiului Sighetu Marmației.
În luna august a anului trecut Hédi Fried a fost distinsă cu titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei. Psiholog și scriitor, supraviețuitoare a Holocaustului, s-a născut la 15 iunie 1924 în Sighet.
În luna mai a anului 1944 Hédi Fried a fost deportată, împreună cu familia sa și cu alți evrei din Sighetu Marmaţiei, în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Părinții și rudele ei au murit acolo. A fost transferată apoi în lagărul de muncă forțată de la Bergen-Belsen, de unde a fost eliberată în aprilie 1945 și cu ajutorul Crucii Roșii s-a stabilit în Suedia, unde a ajuns în iulie 1945. În iunie 1948 s-a căsătorit cu Michael Fried și el supraviețuitor al Holocaustului, originar tot din Sighet și au avut trei copii.
„Credeam că lumea înseamnă Sighet şi camera mea, dar această idee mi-a fost spulberată într-o seară când am auzit la radio o voce feroce”, consemnează în scrierile sale Hédi Fried, pe care o lega de orașul nostru amintirea unei copilării fericite. Hédi Fried a s-a întors în orașul natal în anii 2010 și 2011, fiind întâmpinată cu căldură de comunitatea din care a plecat în urma cu mai bine de 66 de ani.
Să ne îndreptăm atenţia și rugăciunile cu cinste și respect către o fiică a Sighetului care a demonstrat de-a lungul vieţii că demnitatea, umanitatea şi libertatea sunt valori care nu pot fi suprimate de niciun regim totalitar.
Fie-i memoria binecuvântată!

Te-ar putea interesa si

DOUA CRIME ÎN BAIA MARE: Doi bărbați și o femeie au fost găsiți uciși. O altă femeie este în comă la Spitalul Județean. Polițiștii caută criminalul (ACTUALIZARE 4)

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: Orez cu gărgărițe primit de la UE și distribuit maramureșenilor din COAȘ

Vasile Dale

FOTO EXCLUSIV: Șoferul unui TIR beat criță s-a răsturnat cu mastodontul plin cu cherestea la Moisei – actualizare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult