BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV – Numai la OS Vișeu se poate întâmpla: Pădurar promovat de ”marele șef” ca șef de district deși Garda Forestieră a descoperit uriașe cantități de lemn tăiate ilegal (actualizare)

Revenim ca vechea noastră ocupație și anume aceea de a scoate la iveală lucruri ”necurate” petrecute la Ocolul Silvic Vișeu, condus de ”marele șef” Vlad.

”Parohia” acestuia a fost în ultimii ani subiect de presă națională după ce la început de iunie 2021 persoane încă neidentificate au furat banii muncitorilor direct din seiful Ocolului Silvic. Toată lumea a vorbit la momentul respectiv că a fost un jaf la pont. Poliția încă nu a elucidat misterul. Aceeași ”parohie” condusă de ”marele șef” a fost implicată într-un alt scandal: la sfârșit de ianuarie 2022 un raport prezentat de noi a scos la iveală faptul că s-ar fi plantat puieți doar pe hârtie. Și exemple avem cu nemiluita din ”parohia lui Vlad cum ar fi cea a locomotivei cumpărate pe bani mulți, deși era un morman de fier bună de dus la un centru de colectare”.

Controale care au scos la iveală lipsuri uriașe în 2019

”Urmarea adresei înregistrată la GF Cluj cu nr. 8269/20.06.2019, privind adresa Poliției Oraș Vișeu de Sus cu nr. 259//P/20.06.2019, și adresei Ministerul Apelor și Pădurilor cu nr. 15700/DCSC/27.09.2019, referitoare la petiția domnului Roman Gheorghe, transmisă spre soluționare la Garda Forestieră Cluj și inregistrată cu nr. 14241/30.09.2019 s-au constatat următoarele:

În cantonul nr.5 Grebăn de pe raza Ocolului Silvic Vișeu din cadrul DS Maramureș a fost efectuat un control de fond de către reprezentantul DS Maramureș, ing. Creț Vasile în asistența ing. Iurasciuc Ostap,ing. Tomoiaga Grigore din cadrul GF Cluj, ing. Lazu Eugen, ing. Mihali Gavrilă din cadrul Ocolului Silvic Vișeu și a petentului Roman Gheorghe (delegatul RNP fiind prezent la OS Vișeu).La controlul efectuat s-au inventariat un nr. de 11 cioate provenite din tăieri ilegale de arbori cu un volum de 16,767 mc și o valoare de 5343,776 lei fără TVA,(1015,2 lei TVA), valoare totală cu TVA 6358,976 lei.Valoarea funcțiilor nerealizate ale pădurii prevăzute de Legea nr. 46/2008, modificată și complectată, art 105 al. 2^2, calculate la data constatării este de 3740,643 lei fără TVA(659,3 lei TVA) valoare totală cu TVA 4399,943lei. Prejudiciul total este de 9084,419 lei fără TVA, (cu TVA 10758,919 lei). De asemenea s-a constatat existența unui drum de tractor construit recent în UP I UA 22 B pentru care reprezentanți OS Vișeu de Sus nu au prezentat documentație de construire, acesta are o lungime de 200 metri liniari și o lățime medie de 3,5 metri (700 metri pătrați) (…)

Din verificările efectuate există o diferența dintre volumul înscris în APV nr.1349041, IG respectiv 358 mc și actul de evaluare a volumului de lemn destinat valorificării înainte de exploatare, de 204 mc în plus față de actul inițial, cu o valoare de 39813 lei cu TVA din care 6357 lei TVA și 33456 valoare fără TVA. La valoarea masei lemnoase fără TVA sa calculat valoarea funcțiilor nerealizate ale pădurii prevăzute de Legea nr. 46/2008, modificată și complectată, art 105 al. 2^2, calculate la data constatării fiind de 33164,229 lei cu TVA, din care 5295,1 lei TVA și 27869.1 lei fără TVA. Prejudiciul total este de 61325,1 lei fără TVA, (cu TVA 72977,229 lei.

Total pagubele aduse fondului forestier în cantonul nr.5 Grebăn de pe raza Ocolului Silvic Vișeu din cadrul DS Maramureș, în anul 2019 este de 111.874,348 lei fără TVA,(TVA 21257 lei) (cu TVA 133.130,443 lei)”.

Pădurar a refuzat să fie prezent la controale, ”marele șef” i-a ținut ”partea”

”Pădurarul H.V. Dorel a comunicat celor prezenți că refuză să participe la controlul solicitat de IPJ Maramureș pana în momentul în care Garda Forestieră Cluj va transmite raspunsul la o scrisoare adresată Direcției Silvice Maramureș și Gărzii Forestiere Cluj, prin care a solicitat printre altele numirea altor persoane din cadrul Gărzii Forestiere Cluj pentru a efectua acest control. A fost încheiat Procesul verbal înregistrat la Ocolul Silvic Vișeu cu nr. 7189/06.09.2019. Șeful Ocolului Silvic Vișeu ing Vlad Vasile a reiterat faptul că pădurarul H. V. Dorel nu va participa la acest control, acuzând chiar pe subsemnații că îl reținem nejustificat pe pădurar de la alte activități.

Menționăm faptul că pădurarul H. V. Dorel folosește diferite tertipuri pentru a evita efectuarea unui control pe suprafața de pădure a cărei gestionar este, control solicitat de Poliția Orașului Vișeu de Sus în cadrul verificărilor efectuate în dosarul penal nr.259/P/2019. Și în data de 03.07.2019, când urma să se continue controlul început, pădurarul a lipsit, motivul absenței fiind anumite probleme medicale cauzate de o întepătură a unei insecte”

Cum a ajuns șef de district pădurarul care nu știe scrie corect în limba română?

Dar să vă prezentăm și cine este pădurarul din a cărui gestiune lipsește lemn de peste 1 miliard de lei vechi (133.330,443 lei cu TVA). În octombrie 2014, H.V.Dorel a depus o cerere de angajare la OS Vișeu pe un post de pădurar. Promovase Liceul Silvic în 2013.

Menționez că actualmente sunt student la facultatea de Silvicultură Cluj. Efectuând cursuri în wicknd la sfârșitul săptămâni odată la 2 săptămâni, cursuri care nu mă împiedică sămi desfășor activitate de pădurar. Atașez în serocopie documentele necesare” (menționăm că nu am intervenit în niciun fel în ceea ce a scris în cerere pădurarul, n.r.).

Ei bine, ”marele șef” l-a angajat și așa a ajuns pădurar la OS Vișeu. Așa cum spuneam în 2019 au fost constatate lipsuri uriașe iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus a deschis dosare penale. Pădurarul a dat în judecată Garda Forestieră Cluj în care a cerut anularea notele de constatare.

Culmea este că în octombrie 2022 ”marele șef” al OS Vișeu l-a făcut pe angajatul cercetat penal inginer șef de district. E drept contractul este pe perioadă determinată. Culmea este că mai marii Direcției Silvice Maramureș nu au spus nimic. Asta deși în contractul colectiv de muncă pe care angajații Direcției este un articol unde se precizează clar faptul că la o lipsă de 20 mc masă lemnoasă în urma unui control sau la 50 mc masă lemnoasă lipsă în decursul unui an, angajatului i se poate desface contractul de muncă. În cazul nostru, în urma a două controale în care s-au constatat lipsuri uriașe, angajatul a primit ”un șut în fund” și o promovare! Bravo, bravo, bravo…

Reacția Direcției Silvice Maramureș

”Prin ieșirea la pensie a unui salariat din cadrul Ocolului Silvic Viseu, șeful de district Bârsan Ștefan a fost delegat în centrala ocolul silvic pentru preluarea atribuțiilor aferente postului vacantat pentru o perioada determinata de 60 de zile. Pădurarului Hojda Vasile i-au fost delegate, tot pentru 60 de zile, sarcinile și atribuțiile funcției de șef de district.

Valoarea pagubei de 6.359 lei (inclusiv TVA) aferentă volumului de 16,776 mc stabilită prin control de fond, la care faceți referire, arătam ca suma este in curs de recuperare prin rețineri lunare din salariul angajatului.

Cu privire la prejudiciul indicat ca diferența de volum la APV 1349041, arătam ca această valoare nu ne-a fost comunicată de către GF Cluj, mai mult ca sigur acea nota de constatare a fost înaintată parchetului competent spre cercetare, urmând sa fie stabilit de către organele de cercetare penală vinovații posibili și gradul de vinovație in vederea recuperării prejudiciului” ne-a transmis Daniel Alexandru Paicu, directorul general al Direcției Silvice Maramureș.

Dacă sunt persoane care se simt lezate de acest articol au posibilitatea de a ne transmite punctul lor de vedere pe adresa de email: vasiledale.ro. Precizăm că îl vom publica în actualizarea acestuia articol.

CITEȘTE MAI JOS O ”COLECȚIE” DE ARTICOLE PUBLICATE DE NOI ÎN CARE ESTE VIZAT OCOLUL SILVIC VIȘEU:

Te-ar putea interesa si

FOTO, VIDEO EXCLUSIV: Prăpăd la Berchez. Gospodării inundate şi solarii distruse

Redactie

FOTO EXCLUSIV – BAIA MARE: Reținut de Poliție după ce a furat o Dacia 1300 și s-a plimbat cu ea prin oraș

Redactie

DUPĂ UN DRIFT NEREUȘIT: Șoferul unui BMW a intrat într-un VW parcat lângă Muzeul Satului din Baia Mare (galerie foto/actualizare)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.