Peste 200 de membri ai Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLIMM) – personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic de pe raza întregului județ – au pichetat astăzi, 16 decembrie, Instituția Prefectului Județului Maramureș.
”De ce protestăm în loc să colindăm? Protestăm pentru că Guvernul României a hotărât că, nici de data aceasta, nu va respecta LEN și Legea salarizării. De peste 10 ani, Guvernul se face vinovat de nerespectarea legii care prevede 6% din PIB pentru Educație, o prevedere pe care o amână an de an prin legea bugetului. Acum două zile, în loc să găsească soluții prin care să respecte Educația și oamenii școlii, în timp ce 700 de colegi din București și din țară – membri FSLI – pichetau Parlamentul, senatorii și deputații au alocat pentru anul viitor 2,21% din PIB. Cel mai mic procent din ultimii 33 de ani! Lista noastră de revendicări este lungă. Am ajuns în acest an, ca fiecare categorie de personal, să ne facem propria listă. Dar problema este una singură și aceeași: subfinanțarea. O problemă extrem de gravă care generează altele și care se reflectă nu doar în traiul de zi cu zi al personalului din învățământ, ci și în rândul beneficiarilor educației – elevii. Copiii noștri, viitorul acestei țări. Cred că, de fiecare dată, noi am fost prea înțelegători, poate este un defect profesional: am înțeles tranziția, crizele, pandemia, războiul, preocuparea pentru Shengen, dar de noi cine se preocupă?”, a declarat prof. Ioana Petreuș, președintele SLIMM.
Ultimele măsuri fiscal-bugetare prevăd aplicarea parțială a Legii salarizării, dar cu întârziere, din ianuarie 2023, mai atrage atenția SLIMM. Cu toate acestea, există categorii de angajați care nu vor primi nicio majorare, existând foarte multe cadre didactice cu salarii inacceptabil de mici, de la debutanți până la personal cu funcții de conducere.
”În afară de cadre didactice, pentru buna funcționare a unităților școlare este nevoie și de personalul didactic auxiliar și de personalul nedidactic. Personalul auxiliar, spre exemplu, nu mai beneficiază de sporul de stabilitate, nu are spor de complexitate a muncii sau alte drepturi specifice de care beneficiază anumite categorii de angajați din subordinea Ministerului Educației. Sporul neuropsihic este o amintire, iar salariile le-au fost plafonate încă din 2017. Însă, cea mai afectată categorie este cea a personalului nedidactic”, subliniază prof. Ioana Petreuș, președintele SLIMM.
De la ultima ieșire în stradă a membrilor SLIMM, în 22 decembrie 2021, pe parcursul acestui an au avut loc, la nivelul ministerelor, nenumărate discuții și negocieri pe tema salarizării, a plății sentințelor și a reglementării sporurilor. Mai mult, SLIMM a înaintat, în ultimul an, adrese către parlamentarii maramureșeni în care a expus problemele cu care se confruntă angajații din învățământul preuniversitar din județ. Tot în 2022, SLIMM a luat parte la o grevă de avertisment de două ore, iar în luna mai a participat la pichetarea Guvernului.
”Poate că ar trebui să ne gândim la acțiuni sindicale mai radicale, cum a fost greva din anul 2000, deoarece și acum, ca și atunci, puterea de cumpărare a scăzut foarte mult din cauza inflației și a creșterii prețurilor”, a adăugat prof. Ioana Petreuș.
Revendicările membrilor SLIMM, însoțite chiar de fluturași de salariu, au fost aduse și la cunoștința prefectului Rudolf Stauder.
”Solicităm: 6% din PIB pentru Educație, aplicarea integrală a Legii salarizării și indexarea veniturilor cu rata inflației. Prin acțiunea de protest de astăzi, SLI MM susține toate demersurile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ la care suntem afiliați și ne alăturăm colegilor noștri din organizațiile afiliate care au pichetat Parlamentul și prefecturile județene. Dacă actualul Guvern nu va lua măsuri concrete, din ianuarie vom relua protestele! Personalul din învățământ nu mai poate suporta să fie supus sacrificiului”, a conchis prof. Ioana Petreuș, președintele SLIMM.
Te-ar putea interesa si
- Comentarii
- Comenteaza cu Facebook