Peste 4.000.000 de lei a plătit Baia Mare pentru serviciile de iluminat ornamental la sărbătorile 2022-2023, sumă care nu include și costul energiei electrice consumate. Practic, pentru o lună de iluminat festiv s-a alocat o sumă ce reprezintă 14,5% din datoriile primăriei (ajunse la 58.000.000 lei). Altfel stă situația prin vecini: Bistrița a dat pe luminițe de 18 ori mai puțin (220.000 lei), iar Satu Mare de 8 ori (500.000 lei), primarul de acolo subliniind că e un buget de criză (cel uzual variind între 700.000 și 900.000 lei).
Comparații cu entități teritoriale de mari dimensiuni
Baia Mare a alocat pentru luminițe: de 7,4 ori mai mult ca Sibiu ● de 6,7 ori mai mult ca Iași ● de 4 ori ca Oradea, respectiv Pitești; de 3 ori cât Cluj Napoca; de 2,4 ori cât Primăria Generală a Capitalei; de 2 ori cât Brașov; de 1,65 ori cât Constanța. Și uite-așa ne-am situat pe primul loc în topul național al alocărilor pentru iluminat festiv de sărbătorile 2022-2023.
Îngrijorătoarele procente
Sumele în valoarea absolută nu spun totul. Ca să fie pe deplin relevante, ele trebuie raportate procentual la valoarea veniturilor bugetare. Mai îngrijorător decât că, la nivel național, am cheltuit cei mai mulți bani pe ”luminițe” e faptul că suntem pe primiul loc și la ponderea pe care suma cheltuită o are în totalul veniturilor primăriei. Iar la acest capitol, se poate constata că alocările procentuale sunt mai mari de 9 ori, până la 35 de ori decât la municipii mai cu ștaif, dar cu primari pe care nu i-a durut la bască de vremurile de criză pe care le parcurgem (vezi tabel).
De fiecare dată când am mai scris despre sumele exagerat de mari cheltuite pe iluminatul ornamental de sărbători s-au găsit destui comentatori care să apere această risipă. Singurul argument invocat e că oriunde în lume sunt ”luminițe de sărbători” și că merităm să ne clătim ochii la vreme de sărbătoare. Sigur că merităm, atâta timp cât cheltuiala nu bate la ochi. Căci eu nu am susținut niciodată interzicerea iluminatului festiv, ci doar evitarea risipei. Sau, cum zice înțelepciunea populară, ”întinde-te cât ți-e plapuma”!
PS * Procentul s-a calculat prin raportare la veniturile realizate, asa cum apar ele în bugetele primăriilor.
** Pentru Baia Mare raportarea s-a făcut la executia bugetară de la 30.11.2022.
Sursă foto: baiamare.ro/ro.
1 mesaj
Acum sa o zicem pe aia dreapta, ce sa si facem cu bani? Nu mai avem ce, parc industrial avem, centura avem, pasaje sub si supraterane avem, strand avem, sala de sport multifunctionala avem, casa de cultura e la standarde, gara ti mai mare dragu sa astepti pe cineva, pungile de saracie din oras au disparut, zero criminalitate, gropi de gunoi ecologice, strazile sunt mai ceva ca masa de biliard, is de snooker. Noah, cu toate astea rezolvate, ce mai poti face cu bani? Ca e pacat de ei. Ii dai pe luminite, panselute si artifici, ca sa fie frumos, sa il mai voteze uni alti.