BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV – MUNȚII RODNEI: Apelul amicilor a doi clujeni la Salvamontul Borșa s-a soldat cu o trimitere ”la plimbare”. Au fost găsiți în viață în refugiul Gărgălău. Reacția salvamontiștilor borșeni (video)

Incidente grave la Borșa în cursul zilei de astăzi. Doi tineri din Cluj au ajuns astăzi în orașul maramureșean de la poalele Pietrosului Rodnei, și-au parcat mașina și au urcat pe munte. Echipați corespunzător, spun cunoscuții acestora. De pe la ora 14 nu se mai știe nimic de ei.

Conform informațiilor noastre, cei doi ar fi mers spre refugiul Gărgălău (aflat pe teritoriul Maramureșului), dar nu se știe și dacă au ajuns acolo. Aceleași informații spun că în jurul orei 17 un apel la 112 anunța dispariția clujenilor. Se pare că dispecerul de la STS a transmis numărul privat al unuia dintre salvamontiștii borșeni, cu care a și luat legătura. Se pare că acesta l-a cam repezit la telefon și l-a cam trimis ”la plimbare”, spunându-i ceva de genul ”cine i-a trimis acolo”.

Și tot prin serviciul 112 alarma a fost dată, dar la Salvamont Bistrița (cu toate că ultima locație a clujenilor era pe teritoriul județului MARAMUREȘ!!!!). Aceștia au pornit în căutarea lor, doar că din partea bistrițeană a munților Rodnei este mult mai greu accesibilă decât cea din Maramureș, iar în condiții de vară o intervenție la refugiul Gărgălău durează aproximativ 5 ore. Să nu spunem cât poate dura în perioadă de iarnă, cu ninsoare și viscol. Spre exemplu, la ora 21.45 sunt -17C în munții Rodnei și este viscol puternic.

În final trebuie să mai spunem și faptul că ieri dimineață, tot la Borșa, pe pârtie, nu era nici urmă de salvamontiști. De altfel, la un incident semnalat la 112 s-a intervenit cum s-a intervenit. Nu spunem mai multe. Poate ne va lămuri edilul din Borșa. Orașul Borșa nu este stat în stat, credem noi. Iar salvamontiștii maramureșeni plătiți și dotați din taxele și impozitele maramureșenilor SUNT OBLIGAȚI să intervină pe întreg județul Maramureș. Inclusiv la BORȘA. Nu poți să aștepți salvatori ”privați”, veniți de pe te miri unde să urce pe munte și să salveze viețile oamenilor. Este opinia noastră, în care credem cu tărie.

Sperăm doar că tinerii din Cluj să fie găsiți teferi și nevătămați, iar autoritățile competente (procurorii în speță) să se sesizeze în acest caz: este punerea în pericol a vieții cu bună știință.

ACTUALIZARE

În condiții meteo extreme,cu temperaturi de -15 grade,vânt puternic și viscol,în jurul orei 04.00 echipa de prim răspuns a găsit cele două persoane rătăcite adăpostite în refugiul Gărgalău.

Se așteaptă condiții meteo mai favorabile pentru a fi coborâte în siguranță.

ACTUALIZARE – Reacția primarului din Borșa, Ion Sorin Timiș

”Ieri am avut 22 de intervenții pe pârtia olimpică din Borșa. Salvamontiștii din Borșa spun că i-au informat pe cei doi să nu urce pe munte că este cod de vreme extremă. Chiar salvamotistul ce a fost sunat de amicul celor doi le-a spus acest lucru. Pe de altă parte, salvamontiștii borșeni nu pot interveni pe arealul altui UAT, în cazul nostru cel al județului Bistrița Năsăud. La salvamontiștii din Bistrița le convine să aibă pășunatul până în centrul Borșei, dar când să intervină nu le convine să urce pe munte că e prea departe și să intervină borșenii. Atunci să plătească Consiliul Județean Bistrița intervenția. Salvamontiștii borșeni au intervenit ieri pe pârtii până când ambulanța a rămas fără motorină. Au fost 6000 de oameni la schi la noi. Tot noi am ridicat refugiul de pe Gărgălău și au vrut să îi amendeze pentru că l-au construit în UAT-ul lor” spune primarul din Borșa, Ion Sorin Timiș.

Reacția Salvamont Borșa – În atenția d-ului jurnalist Vasile Dale

Cu referire la articolul „EXCLUSIV – MUNȚII RODNEI: Apelul amicilor a doi clujeni la Salvamontul Borșa s-a soldat cu o trimitere ”la plimbare”. Au fost găsiți în viață în refugiul Gărgălău (video)”, publicat sâmbătă, 4 februarie 2023, pe site-ul vasiledale.ro Serviciul Public Salvamont Borșa face următoarele precizări:

Pe pârtiile din Borșa au fost prezenți ieri salvatorii montani încă de la orele dimineții, fapt care poate fi demonstrat prin numărul mare de intervenții, 9 la număr . Este posibil că la pârtia Telescaun Malec să se fi ajuns mai târziu deoarece administratorul pârtiei nu ne-a comunicat cu 24 de ore înainte dacă funcționează.

Chiar și așa, serviciul de salvare și intervenție a fost asigurat de către 2 salvatori montani. Locația unde se presupunea că ar fi dispărut cei doi turiști nu face parte din competența S.P. Salvamont Borșa și nici Maramureș . Este de competența Serviciului Salvamont Bistrița Năsăud.

În general, pe timp de vară, preluăm și noi din apeluri pentru a ne ajuta reciproc. De această dată nu a fost posibil să facem acest lucru deoarece tot personalul disponibil era ocupat cu intervențiile de pe pârtie, fapt pentru care nu am putut prelua apelul!

Referitor la opinia dumneavoastră cum că Salvamont Maramureș este obligat să intervină în județ vă aducem la cunoștință faptul că cei doi turiști se aflau pe teritoriul județului Bistrița- Năsăud, unde Salvamont Maramureș nu avea jurisdicție.

Am dori ca pe viitor să nu vă folosiți de S.P. Salvamont Borșa pentru atacuri la persoane publice, de exemplu primarul orașului Borșa. De asemenea, vă rugăm să nu vă folosiți de așa-zisele greșeli ale S.P. Salvamont Borșa, atunci când faceți lobby pentru Salvamont Maramureș. Vă mulțumim

foto ilustrativ Salvamont Bistrița

Te-ar putea interesa si

Haos în Baia Mare, carosabil inundat. Accident la Lăpuşel – video

Redactie

EXCLUSIV VIDEO: Impact violent între o cisternă și un autoturism în Buciumi pe DN1C

Vasile Dale

Video- ACCIDENT: Trei răniți în pasul Mesteacăn dupa un impact între un autoturism și un microbuz (actualizare)

Vasile Dale

3 mesaje

SKI februarie 5, 2023 at 9:25 am

Pe primar il doare in cot. Il intereseaza doar telegondola si atat si sa ii iasa lui afacerile si sa manance el bine in timp ce oamenii mor de foame si de frig. Cade tencuiala de pe spital sa vedeti numai cum arata, daca intrati in curte

Raspunde
KKK februarie 6, 2023 at 5:45 pm

Aste-s lucrături….bine ca nu v-au mâncat lupii..dacă ați fost avertizați… și tot ați plecat.. Va-ți crezut ceva superman…

Raspunde
dan februarie 7, 2023 at 11:19 am

Ca in Romania.
Chiar daca salvamont Borsa nu are zona de interventie in Bistrita, exista radiocomunicare. Nu se poate realiza o colaborare in care serviciul cel mai apropiat sa intervina pentru a salva o viata? Este o incalcare a frontierei daca intervii pe alt „areal” si ai salvat un om?
Cred ca daruirea lipseste de la unii salvamontisti (chiar daca suna frumos numele), interventiile punctuale pe pirtii fiind mult mai facile. Stai la baza si daca nu crapa cineva, ti-ai facut treaba. Ar face asa ceva SMURD care nu face diferenta intre confort si efort?
In fond, nu este padure fara uscaturi. Viata conteaza, chiar daca unor salvati li se poate imputa neglijenta, imprudenta sau orice lipsa de evaluare in ce se implica.
Un pompier ar putea reprosa victimei „cine te-a pus sa te rogi cu luminarea aprina?”

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.