Important

COMUNICAT GABRIEL ZETEA: Ministrul Economiei, Florin Spătaru în vizită de lucru în Maramureș

Luni, 27 martie 2023, ministrul Economiei, Florin Spătaru s-a aflat într-o vizită de lucru în Maramureș la invitația deputatului Gabriel Zetea, președinte al PSD Maramureș dar și al parlamentarului social-democrat, Gheorghe Șimon. Cu începere de la ora 11.00, la Căminul Cultural din comuna Asuaju de Sus, ministrul Florin Spătaru a avut o întâlnire cu autoritățile locale din Țara Codrului, cu reprezentanții Transgaz și ANRE unde s-a dezbătut proiectul „Alimentare cu gaz în Țara Codrului”.

Alături de ministrul Economiei, în Maramureș a ajuns și Tudor Buzatu, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Ioan Sterian, directorul general al Transgaz, Dumitru Chiriță, președintele ANRE dar și alți reprezentanți ai Transgaz. Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus a arătat că discuțiile despre introducerea gazului metan în Țara Codrului au început încă din anul 2018, în mandatul fostului ministru al Economiei, deputatul de Maramureș Gheorghe Șimon. Atunci s-au purtat primele discuții cu reprezentanții Transgaz, respectiv cu directorul general Ioan Sterian care a fost prezent și acum la întâlnirea din Asuaju de Sus. Încă de atunci, conducerea Transgaz a trimis echipele de proiectanți în teren, stabilindu-se faptul că magistrala de gaz va porni de la Ulmeni prin Mânău și va intra prin toate cele șase comune din Țara Codrului.

Gabriel Zetea: ”Proiectul gazoductului în Țara Codrului va fi finalizat în acest an”
Deputatul Gabriel Zetea a arătat că aceasta a fost o zi extrem de importantă pentru Țara Codrului, pentru că proiectul privind alimentarea cu gaz este așteptat de foarte mulți ani în zonă. ”De-a lungul anilor am ajuns foarte des în aceste comunități și aici am găsit două probleme stringente: necesitatea reabilitării infrastructurii rutiere și introducerea gazului metan. Dacă problema drumurilor județene și a drumurilor locale a fost rezolvată în toate cele șase comune, în mandatul meu de președinte al Consiliului Județean, problema gazului a rămas. În momentul în care PSD Maramureș a reușit să propună din rândurile sale numirea de miniștri din județ am cerut fiecărui ministru să își lege numele de un proiect important. Și mă bucur că deputatul Gheorghe Șimon a reușit la acel moment, din poziția de ministru al Economiei, să pună Maramureșul pe harta investițiilor în energie la nivel național.



În Maramureșul Voievodal conducta de gaz continuă de la Sighetu Marmației până la Borșa, dând ocazia unei jumătăți a județului să aibă azi un proiect finalizat. A urmat acum și Țara Codrului, iar în curând și maramureșenii din această zonă vor avea gaz în fiecare casă. Investiția pe care Transgaz o face în Țara Codrului contează foarte mult nu doar pentru că va fi gaz în fiecare locuință, ci pentru că va aduce plus-valoare zonei, fiind mult mai atractivă pentru investitori”, a precizat deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea.

În alocuțiunea sa, deputatul Gheorghe Șimon a arătat că Ioan Sterian, directorul Transgaz a fost mereu aproape de Maramureș susținând că ”acolo unde politicul nu reușește, reușesc oamenii”.

Florin Spătaru, ministrul Economiei: ”Vom găsi resursele pentru a ajuta antreprenorii maramureșeni”
Ministrul Economiei, Florin Spătaru a declarat că a onorat invitația lansată de parlamentarii PSD Maramureș, Gabriel Zetea și Gheorghe Șimon, iar prin întâlnirea cu reprezentanții Camerei de Comerț s-a dorit identificarea soluțiilor economice pentru Maramureș. ”Acum, când inițiem acest proiect de transport de gaz este momentul să discutăm cu companiile și să vedem care sunt posibilitățile de finanțare și investiții în acest județ. Pentru a ne păstra tinerii în țară și pentru a găsi noi locuri de muncă, trebuie să ajutăm antreprenoriatul românesc. Am anunțat deja scheme de ajutor de stat pe care Ministerul Economiei le va dezvolta în perioada următoare, alte scheme fiind deja în derulare. Ne dorim să creștem salariile românilor, dar să și lăsăm antreprenorilor posibilitatea de a face profit”, a arătat ministrul Economiei, Florin Spătaru. Acesta susține că soluțiile nu se găsesc în birourile din București, ci în discuțiile cu oamenii, în teritoriu și a promis că va reveni mai des în județul nostru.
Ioan Sterian, directorul general al Transgaz a arătat că este legat sufletește de Maramureș și de aceste locuri și a vorbit despre investiția de 11 milioane de lei din Țara Codrului, bani care sunt deja asigurați în bugetul Transgaz. Despre gazoductul din Maramureșul Voievodal a arătat că lucrarea a fost finalizată, iar în Țara Codrului proiectul rețelei de distribuție va fi finalizat până la finalul anului în curs. Anul viitor se dorește demararea licitației și a execuției noului gazoduct, după ce proprietarii terenului pe care va trece lucrarea vor fi identificați și despăgubiți.
Cu începere de la ora 15.00, ministrul Economiei și delegația care l-a însoțit s-au deplasat la Camera de Comerț și Industrie – Maramureș, urmând o vizită la UAC Dumbrăvița, la fabrica de ciocolată „Food Land Galatic” din Baia Sprie și la „UAC” Tăuții Măgherăuș unde a fost stabilită și o întâlnire de lucru cu echipa de conducere.

Te-ar putea interesa si

A avut loc prima întâlnire a factorilor interesați în cadrul proiectului SIRM – „Integrarea Socio-Economică a Refugiaților și Migranților

Redactie

Județul Maramureș, reprezentat la Adunarea Generală anuală a Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR)

Redactie

Ce sunt nodulii tiroidieni și cum îi identifici?

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult