Eveniment

OAMENII SUNT ÎNGROZIŢI: Ciorile fac „legea” la intrarea în Baia Mare


Sute de ciori și-au făcut cuib în plopii de pe marginea Drumului European E58, spre disperarea autorităților, dar și a conducerii Aeroportului Internaţional Maramureş. Războiul pentru văzduh e dus printre hotărâri care nu permit ca ciorile să fie vânate sau să li se distrugă cuiburile. Până se găseşte o soluţie legală, culturile din această primăvară riscă să fie compromise. Autorităţile au cerut ajutor la Ministerul Mediului.

Pare o scenă din filmul de groază „Păsările” al lui Hitchcock. Sute de ciori, care şi-au făcut cuib în plopii de pe marginea drumului, sunt un pericol inclusiv pentru pasagerii care ajung în aeroport. De aici şi până la colonia de ciori sunt mai puţin de cinci kilometri.

Iarna Baimareana

Octavian Pavel, primar Recea: Aş trage un semnal de alarmă până nu este prea târziu, să nu se întample o nenorocire, respectiv, o cioară să intre, să dea în parbrizul avionului la decolare sau la aterizare.

Reprezentanții aerogării au făcut deja sesizări la primăriile care se află pe o rază de 12 kilometri distanță, după ce numărul plângerilor venite din partea piloților a crescut.

Ionuț Caraba, Director Dezvoltare Aeroportul Internațional Maramureș: Aceste păsări pot genera pagube mari companiilor aeriene. Dacă avioanele lovesc păsări, se pot întâmpla diverse probleme, daunele sunt strict materiale.

Păsările care au băgat groaza în oameni
Ciorile sunt şi principalul inamic al agriculturii din zonă. Oamenii se gândesc cu groază că vor planta în zadar culturile din această primăvară.

”Pe când a ieşit atât vreo trei – patru frunze, merg şi îl scot din pământ.

Şi dacă vă scot ciorile replantaţi încă o dată sau ce faceţi?

Păi ce am putut face, ce se poate face altceva?! Sunt prea multe, prea multe.”

„Deranjează zgomotul când le apucă plecarea sau aterizează în grădină. O iau aşa şi numai negru vezi pe toată partea asta în jos de ciori.”

Autorităţile au făcut sesizări peste tot, inclusiv la Ministerul Mediului. Degeaba însă.

Rudolf Stauder, prefect Maramureș: Ele sunt protejate de lege, mai mult de atât, nici nu se pot organiza vânători pentru că este în zona cu case de locuit. Ca atare, din punctul meu de vedere, o soluţie temporară ar putea să fie să se monteze nişte dispozitive cu ultra sunete alte dispozitive care ar putea eventual să le determine să se mute în altă parte.

Ultimul recensământ a arătat că în zonă sunt peste 450 de cuiburi de ciori.

observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV: E DIN NOU POLIȚISTĂ – Polițista din Bârsana care ar fi schimbat țigările de contrabandă cu rumeguș a fost implicată într-un accident rutier în pasul Hera. Mergea spre serviciu după ce judecătorii au ridicat toate măsurile preventive

Vasile Dale

REŢINUT PENTRU 24 DE ORE: Un băimărean de 71 de ani, băut şi fără permis, a făcut accident

Redactie

EXCLUSIV: Povestea şocantă a crimei urmată de suicid într-un apartament din Baia Mare. Erau în divorţ

Redactie

1 mesaj

dan martie 27, 2023 at 12:16 pm

Cine este LEGEA? De ce nu se poate modifica? Prostia domina Romania. Sobolanii de ce sint eradicati? Ciorile au un Dumnezeu al lor in Parlament?
Haideti sa fim seriosi si sa ne asumam raspunderea. Cuiburile pot fi distruse cu arma cu alice fara a periclita localitatea. Daca se trage dinspre sosea spre cimp, alicele nu ajung nici la 300 metri in teren. Autoritatile se trag pe fund din incompetenta.
Daca AGVPS declara (autorizat) o zi de interventie pe un interval de 3 ore cu citiva vinatori, se rezolva problema. Sigur , vor interveni citiva ornitologi dezaxati care vor protesta formal ca sa-si justifice exixtenta.
DOAMNE, DA-NE MINTE NU CONDUCATORI STAUDERI.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.