BREAKING NEWSEvenimentTara Lapusului

FOTO: Cel mai pufos cozonac tradiţional de Paște a fost premiat la Târgu Lăpuș

Desertul tradiţional pentru Paşte 2023. Cel mai pufos cozonac tradiţional de Paște a fost premiat la Târgu Lăpuș, în Maramureș. Îmbrăcați în haine specifice zonei în care locuiesc, peste 100 de elevi și preșcolari și-au pus priceperea gastronomică la bătaie. Rețetele au fost învățate din străbuni, iar aluatul a crescut precum zâmbetul de pe fețele micuților.

Cozonacul este desertul tradiţional nelipsit de pe masa de Paşte. Copiii au avut la dispoziție 30 de minute pentru a amesteca ingredientele și a frământa aluatul. Cu cinci ouă și câteva linguri de zahăr, Iris și Maria au făcut minuni. La o altă masă, Răzvan își încurajează echipa.

”Reţeta…o avem aici. E de la bunica, am învăţat-o de la bunica. Fiecare avem treaba, task-ul nostru cum ar veni. Am câştigat anul trecut locul doi. Avem cupa La mia Casa, anul ăsta.”

Pentru a participa la concurs, micuții s-au pregătit temeinic, timp de câteva luni.

„Ne-am străduit să o punem o facem să fie pe înţelesul copiilor, chiar dacă este o reţetă tradiţională, copiii au înţeles foarte repede reţeta şi au reuşit foarte repede să o pună în practică.”

La competiție au luat startul 28 de echipe, iar hainele tradiționale au fost elementul comun.

Ioana Baboșan, organizator: Scopul acestui concurs este păstrarea tradiţiei de a prepara cozonacul în preajma sărbătorilor pascale. Începând de la cozonacul cu nucă, până la…avem cozonac cu fructe confiate, cu ciocolată Nutella.

După ce cozonacii au stat o oră la cuptor, juriul l-a ales pe cel mai pufos și cel mai gustos.

Cea mai bună reţetă de cozonac pentru masa de Paşte 2023
Pufoşi, cu cât mai multă cremă de cacao, nuci, stafide sau mac, cozonacii sunt nelipsiţi de pe mesele de sărbătoare ale românilor. Cu două săptămâni înainte de Paşte, comenzile au început să curgă deja în cofetării. Cele mai multe livrări se vor face cu o zi sau două înainte de Paşte, însă clienţii sună de pe acum ca să se asigure că nu rămân fără deliciosul desert.

Cozonacul tradiţional românesc, cu nucă și cacao, pierde teren în faţa deserturilor de peste hotare. Unul dintre ele este povitica, un cozonac cu multă umplutură, specific bucătăriei slovene, dar şi croate. În top este şi babka, desertul tradiţional evreiesc cu multă umplutură de cacao şi ciocolată. Panettone, deja o veche cunoştinţă a românilor, este demult pe lista de cumpărături a gurmanzilor.

În ciuda inflaţiei, cofetarii susţin că preţurile cozonacilor rămân neschimbate. Desertul de supermarket va costa de la 30 de lei în sus. În cofetării se vinde cu cel puţin 100 de lei, respectiv 150 cel cu ciocolată belgiană.

În 2023, Paştele Ortodox şi Paştele Catolic pică, precum aproape în fiecare an, la o săptămână distanţă. 2024, însă, o să fie unul dintre anii în care tradiţia nu se mai respectă, astfel că distanţa dintre cele două sărbători o să fie mult mai mare.

Anul acesta sărbătorim Paştele Ortodox 2023 pe 16 aprilie, iar Paştele Catolic 2023 pe 9 aprilie. După cum se poate vedea, în 2023 se păstrează tradiţia de a avea doar o săptămână între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox.

În 2024, însă, apare un fenomen mai rar întâlnit. Între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox o să avem o pauză de mai bine de o lună. Asta pentru că Paştele Catolic pică, în 2024, pe 31 martie, iar Paştele Ortodox pică, în 2024, tocmai pe 5 mai.

Te-ar putea interesa si

BAIA MARE: Material lemnos tăiat ilegal și furat confiscat de polițiști

Vasile Dale

DUMINICĂ GHINIONISTĂ PENTRU VITEZOMANI: Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 55 de sancţiuni contravenţionale

Vasile Dale

FOTO: Tragedie în Baia Sprie – Maria (19 ani) a murit în mâinile medicilor. Abia terminase clasa a XII-a

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.