Disparițiile de minori reprezintă un fenomen complex care generează o emoție puternică în rândul cetățenilor unei comunități, pentru că fiecare se gândește la pericolele care amenință siguranța copilului.
De ce pleacă minorii de acasă? Un răspuns se află în studiul privind disparițiile de minori: o viziune tripartită asupra plecărilor voluntare”, realizat de Poliția Română. Conform studiului plecarea copiilor de acasă este în strânsă legătură cu sfera emoțională a acestuia: neînțelegerile cu părinții, interdicțiile, nevoia de a atrage atenția, respectiv relațiile amoroase.
Studiul a evidențiat necesitatea unei mai bune informări asupra riscurilor la care sunt expuși copiii atunci când părăsesc mediul familial, importanța cunoașterii de către copii a serviciilor de sprijin și de consiliere la care pot avea acces și de asemenea necesitatea educării părinților cu privire la consecințele lipsei de comunicare cu copiii și a necunoașterii factorilor care influențează viața și deciziile copiilor lor.
Pentru creșterea gradului de conștientizare al părinților/ tutori legali, asistenți maternali, personal centre de ocrotire, dar și copii, cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție, Poliția Română, în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, a realizat proiectul național „Plecatul de acasă nu este o soluție”.
Proiectul se va derula la nivel național, în perioada 22 mai 2023 – 30 iunie 2024.
În perioada derulării proiectului se vor organiza întâlniri cu profesori şi părinţi în unități de învățământ, centre de plasament, tabere școlare și/sau alte evenimente publice, pentru promovarea mesajelor proiectului și conștientizarea asupra riscurilor la care se expun minorii care pleacă de acasă sau din instituții de ocrotire.